Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kraanvogels in Duitsland

24 okt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
kraanvogel 1
Het is een geliefd uitje voor vogelaars in de herfstvakantie: kraanvogels kijken in Duitsland. Ook Menno pakte z’n kijker en trok de grens over.
In het gebied ten zuiden van Bremen ligt een uitgestrekt hoogveengebied. Vlakbij de plaats Diepholz verzamelen zich daar tienduizenden kraanvogels voor ze doortrekken naar Zuid-Spanje en Afrika. Op hun route vanuit Scandinavië en Rusland vinden ze hier genoeg voedsel om voldoende aan te sterken voor de lange trek naar het zuiden.
Slaapplaats
Tegen zonsondergang verzamelen de kraanvogels zich op hun slaapplaatsen. Dat doen ze altijd met hun poten in het ondiepe water van dit veengebied. Vooral het invliegen van de duizenden vogels is spectaculair. En niet alleen vanwege het plaatje, ook het geluid is overweldigend.  De Duitsers spelen goed in op de kraanvogelgekte door enorme kijkhutten neer te zetten waar je het spektakel goed kunt zien. Honderden vogelaars tref je daar aan met hun telelenzen en verrekijkers.
Zachte winters
Sinds de jaren tachtig zijn belangrijke hoogveengebieden aan de natuur teruggeven. Daarvan profiteert de kraanvogel, want die broeden daar nu zelfs; vijftig paartjes zitten er maar liefst. En door de zachte winters van de afgelopen jaren zijn er ook steeds meer overwinterende kraanvogels in dit gebied. 

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.