NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kraanvogels even heen en weer

29 jan 2016
  •  
leestijd 2 minuten
kraanvogels_04.jpg

© Fotograaf: belterman

De afgelopen weken deed zich een opmerkelijk fenomeen voor. Honderden kraanvogels die in Duitsland overwinterden, besloten vanwege invallende kou en sneeuw alsnog naar het zuidwesten te vliegen. Ze keerden daarna weer terug. In het oosten van Nederland waren daardoor al erg vroeg in het jaar groepen kraanvogels te zien.
Opmerkelijke verplaatsing
In milde winters blijven tegenwoordig meer dan 10.000 kraanvogels in Duitsland overwinteren. Eén van de belangrijkste gebieden is de Diepholzer Moorniederung. Begin januari begon het daar redelijk te vriezen (-10°C) en viel er sneeuw. De website kraniche.de meldde hoe honderden kraanvogels richting het zuidwesten begonnen te vliegen. In het Nederlandse luchtruim bleef het echter rustig, totdat er vanaf 17 januari meer meldingen via waarneming.nl begonnen te komen. Het ging niet om vele honderden vogels, maar er was duidelijk sprake van een voor januari opmerkelijke verplaatsing.
Maandag 18 januari filmde Jeroen Langbroek nog kraanvogels boven Lemiers (Zuid-Limburg).
Heen en weer
In het weekend van 22 tot en met 25 januari werden er in het zuidoosten verschillende forse groepen op trek gemeld. Dat is uitzonderlijk: in de afgelopen tien jaar kwam dit niet op deze schaal voor. Boven Limburg, Noord-Brabant, de Veluwe en Twente pikten trektellers en andere waarnemers groepen kraanvogels met maximaal 250 exemplaren op. Opmerkelijk was daarbij dat de kraanvogels zowel een zuidelijke als noordelijke koers kozen, hoewel de meeste wel richting noordoost vlogen. Her en der werden ook groepen aan de grond gezien, zoals 55 op een slaapplaats in de Rijnstrangen en 188 op de Strabrechtse Heide. Het lijkt erop dat de kraanvogels, anders dan tijdens de normale voorjaarstrek, wat onzeker van koers waren.
 
Bron: SOVON

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.