Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Kraambox' meest verhullende woord van vee-industrie

  •  
13-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
kraambox varkens_Wakker Dier

Kraambox

© Wakker Dier

Het woord 'kraambox' is volgens de 9940 deelnemers aan de 'eufemismeverkiezing' van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier het meest verhullende woord uit de vee-industrie.

Krappe kooi

Met 45 procent van de stemmen versloeg 'kraambox' onder meer 'oogsten' (25 procent) en 'ruimen' (20 procent). Anne Hilhorst van Wakker Dier begrijpt het wel: "Bij het woord kraambox denk je aan warmte, zachtheid en moederliefde. Niet aan een krappe kooi die een moedervarken belemmert in de zorg voor haar biggen."

Wakker Dier nomineerde verder ook nog zomerregeling en koloniehuisvesting. De 'winnende' term komt uit de varkenshouderij. In Nederland brengen bijna één miljoen moedervarkens ongeveer een vijfde van hun leven door in deze kooien, zegt Wakker Dier. "De zeugen kunnen hierin maar één stap voor- of achteruit doen."

De top 3

De tweede en derde plaats werd behaald met benamingen voor het doden van dieren: 'ruimen' is afmaken en 'oogsten' slaat op het vergassen en villen van nertsen.

"Door de vele eufemismen in de veehouderij vergeet je soms bijna dat het over levende wezens gaat. Of krijg je het idee dat dieren in de watten worden gelegd", aldus Hilhorst.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.