NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kraaien leren van de dood

10 dec 2015
  •  
leestijd 2 minuten
amerikaanse-kraai-twee_wikipedia.jpg

© Amerikaanse kraai

Puzzels oplossen, mensen en stemmen herkennen, kraaiachtigen zijn super slim. Er wordt wel eens gezegd dat ze net zo slim zijn als een kind van vijf jaar. En nu is er nog een bijzonder onderzoek gedaan met Amerikaanse kraaien waar wederom uit blijkt dat het intelligente dieren zijn. Deze kraaien blijken te leren van de dood van een groepsgenoot. 
Experiment
Als een Amerikaanse kraai uit een groep is doodgegaan, blijft de groep soms in de buurt. Ze blijven rondhangen om er achter te komen hoe hun soortgenoot is overleden. Dit is gebleken uit een experiment gedaan aan de Universiteit van Washington in de Verenigde Staten. 
Vrijwilligers met maskers
Tijdens dit experiment voerden vrijwilligers, verschillende groepen kraaien verspreid over de stad Washington. Als eerst moesten deze vrijwilligers naast het eten blijven staan. Ze droegen ieder een masker zodat ze voor de Amerikaanse kraaien dezelfde persoon leken. Na verloop van tijd moesten de vrijwilligers met een dode vogel naast het eten staan van de kraaien. Dit werd geprobeerd met een dode kraai, duif en een roodstaartbuizerd (de natuurlijke vijand van deze kraaien). In sommige gevallen hielden ze zelfs een dode kraai èn roodstaartbuizerd vast.
amerikaanse-kraai_GNU-Free-Documentation-License
Amerikaanse kraai (GNU Free Documentation License)
Waarschuwen
Zodra de Amerikaanse kraaien de dode vogel zagen, begon de hele groep te krassen. Later wanneer de vrijwilliger met lege handen naast de voederplek stonden, bleven de kraaien elkaar waarschuwen voor de ‘vijand’. Alsof ze in de gaten hadden dat de gemaskerde vrijwilliger een gevaar voor de omgeving was. De kraaien reageerden minder paniekerig als de vrijwilliger een dode duif vast had gehouden. De meeste commotie ontstond wanneer de kraaien de twee dode roodstaartbuizerd en kraai zagen. 
In dit twee jaar durende experiment bleven de vrijwilligers terugkomen naar de voederplekken. Ook al kwamen ze met lege handen, de kraaien bleven elkaar waarschuwen en de vrijwilliger associeren met de dood.
Bron: iflscience
Dit filmpje geeft uitleg van het experiment.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.