Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kozakkenlinde_02_05_2014

  •  
13-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kozakkenlinde.jpg
Nederland heeft zo’n honderd inheemse bomen en struiken en een groot deel staat op uitsterven. Beheerders vinden ze niet belangrijk of kennen ze zelfs niet. Aan de rand van Deventer, op een dijk met uitzicht op de IJssel, staat een eenzame kozakkenlinde. Een boom met een verhaal.
De kozakkenlinde, of Hollandse linde, is een hybride die is verkregen door de winterlinde te kruisen met de zomerlinde. Het resultaat is een bekende sier- en schaduwboom die veel in Noordwest-Europa aangeplant wordt, bijvoorbeeld langs straten, in tuinen en op kerkhoven.
De boom kan wel 40 meter hoog worden, met een hoge, koepelvormige kroon. De schors is aanvankelijk dofgrijs en glad. Later wordt deze ruw en ontstaat er een heel netwerk van ondiepe groeven. Aan de voet zitten veel knobbels met opslag. De onderste takken zijn enigszins gebogen, de hogere opstijgend. De twijgen zijn groen en hebben een rode waas. Er zitten roodachtig bruine, eivormige knoppen aan.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.