Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Koudste lente sinds decennia

  •  
21-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
251 keer bekeken
  •  
Voorjaarstapijt.jpg
De lente van 2013 gaat wellicht de boeken in als een van de koudste ooit. Wat temperatuur betreft zit deze lente net achter die van 1962. Toen was het gemiddeld 6,5 graden, nu 6,8 graden. Dat meldt weerbureau Weeronline maandag.
Geen verbetering
Volgens Weeronline zal mei eindigen met een gemiddelde maximumtemperatuur van 7,0 graden. De komende week zit er geen verbetering in het weer. De maxima blijven steken op hooguit 10 graden, 8 graden minder dan normaal. De zon laat zich weinig zien en de kans op regen is aanzienlijk. Het KNMI verwacht tot eind deze maand wisselvallig weer met iets hogere temperaturen.
Planten
De ontwikkeling van planten ligt door het koude voorjaar twee weken achter op de voorgaande jaren maar verschilt niets met de gemiddelde bloei vijftig jaar geleden. De afgelopen week was het koud, april was koud, maart was zeer koud, februari was koud en ook januari was koud.
Groene oase
Ondanks de kou zitten we momenteel volop in de lente met veel bloeiende planten en met jonge, frisgroene bladeren aan de bomen. Een groene oase. De afgelopen dagen kwamen de een- en tweestijlige meidoorns in bloei, de eerste margrieten, de witte paardenkastanjes, brem, gouden regen en de wilde lijsterbes.
Teniet gedaan
Voor ons gevoel is de lente dus laat maar de gemiddelde bloeidatum verschilt vrijwel niets met de gemiddelde bloeidatum in de periode 1940 tot 1968. Er zit zo weinig verschil tussen vroeger en nu doordat de gemiddelde temperatuur van 1 april tot en met nu vrijwel gelijk is aan die van het gemiddelde vijftig jaar geleden. De kleine achterstand die werd opgelopen door de koude maart lijkt daarmee weer teniet gedaan.
Zomerbloeiers
Als we naar de Natuurverwachting kijken dan komen de eerste zomerbloeiers al in de verwachting naar voren. Vanaf eind mei worden het eerste groot kaasjeskruid, bosandoorn en dophei in bloei verwacht. Tegen die tijd zullen ook meer grassen in bloei gaan komen en zal de graspollenconcentratie op gaan lopen. Die is nu nog laag.
Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op zondag 19 mei 2013
Bron: ANP, Natuurkalender
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.