Vroege Vogels

Koud voorjaar na warme winter_23_03_2016

  •    •  
23-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
_K7_8108_01.jpg

© In 2014 werd er half april al gemaaid. Dit jaar zal dat dankzij de koude maart zeker veel later worden!

Na een buitengewoon warme winter, beleven we nu een erg koude maart. Bijvoorbeeld het gras groeit daardoor heel traag. Maar door de warme winter hebben veel insecten hun reserves al verbruikt. Komen die nu in de problemen?
Weidevogels
De trage groei van het gras zou goed nieuws kunnen zijn voor de weidevogels, veronderstelt Arnold van Vliet, van de Natuurkalender. Boeren zullen hun gras immers later gaan maaien, nu het zo traag groeit. In het warme voorjaar van 2014 werd er in april al gemaaid. Dat is vaak letterlijk en figuurlijk de doodsteek voor veel weidevogelnesten of -kuikens.
Insecten met lege tank
Tegelijk moeten die weidevogelkuikens het hebben van insecten. En die hebben het juist weer zwaar, stelt Van Vliet. Insecten die als volwassen individu overwinteren hebben in de warme december en januarimaanden veel reserves opgebrand. Met de trage groei van alle planten hebben ze het wellicht lastiger om die reserves weer aan te vullen.  
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.