Vroege Vogels

Zelfoogsttuin: korte lijntjes naar de boer

  •  
10-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
307 keer bekeken
  •  
palmkool op Ús Hof(c) Rob Buiter
Met Community Supported Agriculture (CSA) ofwel: gemeenschapslandbouw, probeert een groeiend netwerk van boeren de lijntjes tussen producent en consument te verkorten. Zo kun je op de tuinderij Ús Hof in Sibrandabuorren  (Frl) als 'abonnee' zelf je groenten van het seizoen komen plukken.

Permacultuur

De groenten die de abonnees op Ús Hof kunnen plukken zijn zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen geteeld, volgens de principes van de permacultuur. Van begin april (rammenas en raapstelen) tot begin januari (boerenkool en winterpeen) krijgen de deelnemers lijstjes opgestuurd met de seizoensgroenten die te oogsten zijn en waar ze staan in de tuin.

Loopeenden tegen de slakken

Loopeenden (c) Rob Buiter

Op de zelfpluktuin Ús Hof, in Sibrandabuorren houden loopeenden de slakken in toom.

© Rob Buiter

Omdat bij de teelt geen kunstmest en ook geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, maakt Ús Hof gebruik van een bijzondere 'slakkenbestrijdingsbrigade'. Op de tuin loopt een koppeltje loopeenden. "We hebben ze wel eerst laten proefdraaien", vertelt de eigenaar van de tuin, Bregje Hamelynck. "Maar toen we zeker wisten dat ze wél slakken aten, maar niet de sla waar ze op zaten, hebben we ze met een gerust hart losgelaten in de rest van de tuin."

Voedselcoöperaties

De zelfoogsttuin past volgens Hamelynck in een bredere trend dat mensen willen weten waar hun voedsel vandaan komt. "Behalve dit soort CSA-boerderijen, ontstaan er inmiddels ook voedselcoöperaties, waarbij groepen consumenten  als het ware een eigen 'supermarktje' beginnen. Ze maken afspraken met boeren uit de buurt, zodat ze precies weet waar hun eten vandaan komt."

Meer informatie over het CSA-netwerk en de voedselcoöperaties staat hier
Bregje Hamelynck (c) Rob Buiter

Bregje Hamelynck, Ús Hof

© Rob Buiter

Meer over:

zelfoogsttuinen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Theo Huitema
Theo Huitema11 jan. 2021 - 8:26

goed initiatief

rickbosch
rickbosch10 jan. 2021 - 14:38

Geachte, In dit interview kwam aan de orde dat er met 1.9 hectare 250 mensen en daarmee 100 gezinnen gevoed kunnen worden. Dit trek ik ten zeerste in twijfel. Er wordt enkel gesproken over groente en fruit en er wordt geen zuivel genoemd, vlees is zelfs beter van niet wordt gesuggereerd. Ook daar sta ik van te kijken. De Nederlandse varkenshouderij verwerkt heel veel voedingsafval van de humane consumptie. Maar dit erbuiten te laten. Kunnen er ook zuivel producten gehaald worden en staan en eten deze dieren dan ook van de 1.9 hectare? Hoe zit het verder met de voedsel dat hier nauwelijks groeit zoals bijvoorbeeld bananen en kiwi's? Of eten de leden geen enkel geimporteerd voedsel? In de periode dat er niet geoogst kan worden. Hebben de leden dan groente ingemaakt om ook in deze periode van voedsel te zijn voorzien. Of wordt dan gebruik gemaakt van de supermarkten? Dus nogmaals het lijkt mij erg sterk dat er 250 mensen kunnen leven van 1.9 hectare pluktuin. Het initiatief is opzich niks mis mee maar Nederland gaan we er niet mee voeden ben ik bang. Dus ik zou in de toekomst zeker op radio 1 wat een groot radiostation is graag reële verhalen horen waarin alles meegenomen wordt en meningen van feiten worden onderscheiden. vriendelijke groet

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.