Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelfoogsttuin: korte lijntjes naar de boer

  •  
10-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
400 keer bekeken
  •  
palmkool op Ús Hof(c) Rob Buiter
Met Community Supported Agriculture (CSA) ofwel: gemeenschapslandbouw, probeert een groeiend netwerk van boeren de lijntjes tussen producent en consument te verkorten. Zo kun je op de tuinderij Ús Hof in Sibrandabuorren  (Frl) als 'abonnee' zelf je groenten van het seizoen komen plukken.

Permacultuur

De groenten die de abonnees op Ús Hof kunnen plukken zijn zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen geteeld, volgens de principes van de permacultuur. Van begin april (rammenas en raapstelen) tot begin januari (boerenkool en winterpeen) krijgen de deelnemers lijstjes opgestuurd met de seizoensgroenten die te oogsten zijn en waar ze staan in de tuin.

Loopeenden tegen de slakken

Loopeenden (c) Rob Buiter

Op de zelfpluktuin Ús Hof, in Sibrandabuorren houden loopeenden de slakken in toom.

© Rob Buiter

Omdat bij de teelt geen kunstmest en ook geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, maakt Ús Hof gebruik van een bijzondere 'slakkenbestrijdingsbrigade'. Op de tuin loopt een koppeltje loopeenden. "We hebben ze wel eerst laten proefdraaien", vertelt de eigenaar van de tuin, Bregje Hamelynck. "Maar toen we zeker wisten dat ze wél slakken aten, maar niet de sla waar ze op zaten, hebben we ze met een gerust hart losgelaten in de rest van de tuin."

Voedselcoöperaties

De zelfoogsttuin past volgens Hamelynck in een bredere trend dat mensen willen weten waar hun voedsel vandaan komt. "Behalve dit soort CSA-boerderijen, ontstaan er inmiddels ook voedselcoöperaties, waarbij groepen consumenten  als het ware een eigen 'supermarktje' beginnen. Ze maken afspraken met boeren uit de buurt, zodat ze precies weet waar hun eten vandaan komt."

Meer informatie over het CSA-netwerk en de voedselcoöperaties staat hier
Bregje Hamelynck (c) Rob Buiter

Bregje Hamelynck, Ús Hof

© Rob Buiter

Meer over:

zelfoogsttuinen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.