Korhoenders vanaf vrijdag in vrijheid
• 06-09-2007
• leestijd 1 minuten
© korhoen NP de Hoge Veluwe - foto Rob Buiter
uitzetting op 7 sept. 2007
De vogel was vroeger een normale verschijning op de Veluwe, maar in de loop der jaren is de hele populatie uitgestorven. De korhoen wordt in Nederland nu alleen nog maar gezien op de Sallandse Heuvelrug. In de afgelopen twee jaar is getracht ook in Gelderland de vogel te herintroduceren. Dat heeft tot gevolg dat er nu een groep van dertig hoenders (25 hennen en vijf hanen) kan worden vrijgelaten.
De korhoen is in Nederland in problemen gekomen door het verdwijnen van heidevelden, waarop de vogel zich thuisvoelt. Oorzaak van de achteruitgang was in belangrijke mate de 'zure regen', de enorme hoeveelheden ammoniak (landbouw) en stikstof (verkeer en industrie) die neerdaalden op de laatste heidevelden. De kwaliteit van de Sallandse heide zou ervoor hebben gezorgd dat in Twente het korhoen nog bestaat.
Nu ook op de Veluwe meer aandacht wordt besteed aan de heidevelden, denken vogelliefhebbers dat het hoen ook in Gelderland weer een goede kans van overleven heeft. Eerder besliste de rechter dat in gevangenschap gekweekte korhoenders niet mogen niet worden uitgezet. Stichting De Faunabescherming vreesde dat de Gelderse korhoenders zich zouden vermengen met de Sallandse soortgenoten, waardoor het unieke karakter van de laatste zou worden aangetast. Toch worden er nu korhoenders uit gevangenschap uitgezet.