Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Korenwolf nog lang niet op eigen benen

24 jun 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Korenwolf

© Fotograaf: Henny Radstaak

Rond de laatste eeuwwisseling was hij bijna uitgestorven in Nederland: de wilde hamster, ook wel korenwolf genoemd. Kort daarna startte een fokprogramma voor de korenwolf, omdat Nederland een internationale verplichting heeft om de soort in stand te houden.

Gefokt en uitgezet

In Diergaarde Blijdorp en Gaia Zoo worden wilde hamsters gefokt en daarna in het wild uitgezet op Limburgse akkers, want ze komen alleen op lössgrond voor. Ruim 15 jaar later zou de populatie korenwolven  in het wild moeten kunnen overleven en zich in stand moeten houden.
Maar zo ver is het nog niet. Jaarlijks worden zo'n 80 korenwolven uitgezet op speciaal ingerichte akkers, die ook nog eens goed zijn voor andere steeds zeldzamer wordende soorten als de veldleeuwerik. De vraag is of de wilde hamster in Nederland ooit nog op eigen benen kan staan, of dat hulp van de mens altijd nodig blijft.
Lia van Harskamp zag dit hamstertje in Limburg. Opname gemaakt in september 2014 met toestemming van de bevoegde instantie. 

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.