Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Korenwolf in Nederland

  •  
08-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1818 keer bekeken
  •  
Korenwolf

Korenwolf

© Henny Radstaak

Bijna was hij uitgestorven in Nederland: de wilde hamster, ook wel korenwolf genoemd, maar nu gaat het beter.

Fokprogramma

Het gaat goed met de korenwolf. In 1999 dreigde deze hamstersoort in Nederland uit te sterven, maar na een fokprogramma en het uitzetten van de dieren in acht Limburgse leefgebieden lopen er volgens cijfers uit 2016 nu ongeveer vijfhonderd korenwolven rond. Maar gaat dit diertje wel ooit weer echt op eigen benen staan?

Toekomst van de korenwolf

De korenwolf is zeer afhankelijk van graanakkers luzerne en een goed korenwolfvriendelijk beheer. De korenwolf staat op het menu van vele roofdieren, waardoor het zeer belangrijks is dat vrouwtjes veel nesten krijgen. Er wordt gehoopt op zo’n twee per jaar. Voor de korenwolf is het daarom ook belangrijk dat boeren hun graan later in de zomer oogsten dan nu de norm is. Sowieso zijn graanakkers belangrijk, omdat korenwolven hier graag leven. Tegenwoordig staat nu nog op zo’n 20 procent van alle akkers graan terwijl dit vroeger 70% was.

Met dank aan Nature Today!

Beelden: Lia van Harskamp

Meer over:

korenwolf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.