Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Koraalriffen bij Indonesië gezonder dan verwacht

8 aug 2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
THE OCEAN AGENCY PAUL G. ALLEN PHILANTHROPIES

© THE OCEAN AGENCY. Foto: PAUL G. ALLEN PHILANTHROPIES

De koraalriffen van Manado, bij het Indonesische eiland Sulawesi, zijn in een goede gezondheid. Dit constateren wetenschappers na een onderzoeksexpeditie. Manado staat bekend om de prachtige koraalriffen. Veel koraalriffen verbleken en sterven af door de opwarming van de aarde. Daarom is de gezondheid van het koraal opnieuw in kaart gebracht. Maar het koraal van Manado blijkt redelijk gezond te zijn.

Groot onderzoek

Mariene wetenschappers van de universiteit van Queensland, Australië, hebben tijdens een zes weken durende expeditie meer dan 56.000 foto’s gemaakt en geanalyseerd. Een kunstmatige intelligentie-techniek hielp bij de snelle analyse van de enorme hoeveelheid beelden. Dit onderzoek is onderdeel van een meerjarig onderzoek (2014 - 2017) naar koraalverboeking in de tropische wateren van Indonesië, de Filippijnen, Maleisië, Papua Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden en Oost-Timor.

Koraal herstelt zich

Het bijzondere aan dit onderzoek is dat het koraalrif nog niet zwaar beschadigd is en zelfs meer hersteld is sinds het eerste onderzoek in 2014. Expeditieleider Dr. Emma Kennedy: “Na een aantal deprimerende jaren waarbij ik als koraalonderzoeker de ergste koraalsterfte wereldwijd heb gezien, ben ik na het zien van deze riffen toch weer voorzichtig hoopvol. Het betekent dat we nog een beetje tijd hebben om sommige koraalriffen te redden.”
De expeditie in Manado is mogelijk gemaakt door Paul G. Allen Philanthropies. Paul Allen: “Met goede gegevens, technologie en wetenschap, kunnen we nu een van de meest hardnekkige uitdagingen ter wereld oplossen. Deze onderzoeksgegevens zullen ons helpen de veerkracht van sommige koralen beter te begrijpen en belangrijke koraalbeschermingsinspanningen te steunen. Ik zie hier weer een sprankje hoop voor koraalriffen.”

Meer over:

koraalriffen, koraal

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar