Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Koraal op Sint Maarten getroffen door nieuwe ziekte

15 mrt 2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
duikers

© Bron Pixabay

Sint Maarten is het eerste Nederlands Caribische eiland waar de nieuwe koraalziekte ‘Stony Coral Tissue Loss Disease’ is ontdekt. Volgens natuurwebsite Nature Today verspreidt de nieuwe koraalziekte zich door de Cariben en doodt grote hoeveelheden steenkoralen. Tussen de 50 en 90 procent van Sint Maartens steenkoralen is ofwel geïnfecteerd of reeds afgestorven.

Verlies van weefsel

De precieze oorzaak van de nieuwe koraalziekte is nog onduidelijk. Voorlopig onderzoek wijst op bacteriën als oorzaak. De ziekte zet een snel verlies van weefsel in gang, waarbij witte flarden van bloot skelet de geïnfecteerde koralen bedekt en is als eerste waargenomen in Florida in 2014. Hoewel de riffen in de regio in het verleden eerder zijn geteisterd door ziekten en daarna weer hersteld, noemt de National Oceanic and Atmospheric Administration deze ziekteuitbraak “weergaloos als het gaat om omvang, duur en hoeveelheid dodelijke schade voor koralen”.

Duikers, zwemmers en plastic

De Nature Foundation pleit voor hulp van de hele gemeenschap om de verspreiding van de koraalziekte tegen te gaan. Er is veel onbekend en onzeker omtrent de ziekte, maar men denkt dat het zich verspreidt via direct contact en watercirculatie. Duikers wordt geadviseerd om hun duikmateriaal grondig schoon te maken na iedere duik, en zwemmers om extra op te letten om geen koraal aan te raken om te voorkomen dat ze de ziekte overbrengen. Bewijsmateriaal suggereert verder dat contact met plastic ook de kans op vergroot. Dit betekent dat plasticvervuiling op en rond de lokale riffen moet worden verwijderd.
Actie vanuit de gemeenschap en besluitvormers is nodig om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan en de veerkracht van de soorten te vergroten. Om de Caribische natuurbeheerders te helpen de ziekte te detecteren en te controleren is een gids uitgebracht.
Lees hier meer over op Nature Today
Bron: Nature Foundation Sint Maarten en Nature Today

Meer over:

sint-maarten, koraal

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar