Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Koraal kweken

  •  
27-04-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Deze maand komen koraalonderzoekers uit dierentuinen en universiteiten samen in Genua. In een workshop zetten ze op een rijtje hoe je nu het beste koraaldiertjes kunt kweken in gevangenschap.
De workshop is de afsluiting van het project Coral Zoo. Doel: het definitief stoppen van 'oogsten' van koraal uit het wild ten behoeve van aquaria, en misschien zelfs het uitzetten van koraal op plekken waar bijvoorbeeld schepen schade hebben toegebracht aan een rif.
Koraal is een verzamelnaam voor verschillende zeedieren uit de klasse Anthozoa. De afzonderlijke dieren zijn vaak maar een paar millimeter groot. Samen met andere dieren leven ze in grote kolonies, waardoor een koraal gevormd wordt. Eén kolonie, dus één koraal, is slechts een onderdeel van een heel koraalrif.
Binnen de klasse Anthozoa zijn twee onderklassen te onderscheiden; Alcyonaria en Zoantharia. De onderklassen kunnen op twee manieren uit elkaar gehouden worden. De Alcyonaria hebben acht tentakels en maken geen uitwendig skelet, waardoor ze week zijn. De Zoantharia daarentegen, hebben zes tentakels of een meervoud daarvan. De dieren uit één kolonie maken gezamenlijk een uitwendig kalkskelet aan, dat stevigheid geeft. De skeletten worden bovenop een skelet van een overleden dier uit dezelfde kolonie gemaakt. Door deze opstapeling van skeletten groeien koraalriffen langzaam maar zeker.
Bron: Wikipedia
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor