Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

"Koraal Great Barrier Reef is over vijftien jaar dood"

  •  
18-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
GreatBarrierReef_WNF.jpg

© Foto: WNF

Binnen vijftien jaar is al het koraal van het Great Barrier Reef bij Australië gestorven. Dit stelt Charlie Veron, de eerste wetenschapper die uitgebreid het koraal heeft onderzocht. Op dit moment is de helft van het koraal al gestorven.
Veron was in de jaren zeventig en tachtig de eerste wetenschapper die de koraalriffen in kaart bracht. Het Great Barrier Reef bestaat uit duizenden kleine riffen. De 72-jarige wetenschapper wordt daarom ook wel de 'godfather van het koraal' genoemd. Deze week brengt Veron een biografie uit en is hij vanaf dit weekend te zien in de documentaire Chasing Corals die op Netflix te zien is. 

Stervend rif

In een interview met de Australische krant The Age benoemt Veron de ernstige situatie waarin het rif zich bevind. "Het rif is stervende, en iedereen die iets anders beweert, lult uit zijn nek. Over vijftien jaar is er geen koraal meer over." Volgens de expert is vooral de opwarming van de aarde en dus de CO2-uitstoot hier de oorzaak van. "We zijn als mensheid een brug overgestoken en hebben ervoor gekozen de brug te verbranden."

Idioten

Veron noemt politici idioten, omdat ze niet lijken te beseffen wat de enorme consequenties zijn van het uitsterven van het koraal. "In dit ecosysteem onder water is alles met elkaar verbonden", legt hij uit. "Alles beïnvloedt elkaar. Soorten zullen veranderen of uitsterven. Het is niet te bevatten wat de gevolgen zullen zijn, ook voor de mensen." Veron stelt dat depressie onder natuurwetenschappers de laatste jaren vaker voorkomt dan eerder het geval was. "We proberen met alle data die we hebben te vertellen welke kant het op gaat. Maar mensen lijken het niet te willen horen. Vergelijk de situatie met een kind dat hoge koorts heeft en waar het steeds slechter mee gaat. Maar er wordt alleen maar over het kind gepraat de hele tijd, terwijl niemand iets concreets doet."

Unesco-lijst

Unesco liet recent weten dat de organisatie het Great Barrief Reef gaat schrappen van de werelderfgoedlijst omdat de regering van Australië voldoende zou doen om de verbleking van het koraal tegen te gaan. Sinds 1981 stond het koraalrif op de lijst. De Verenigde Naties noemen het koraalrif de "meest biologisch diverse" ter wereld en beschrijven het gebied als "een rif met enorme wetenschappelijke waarde".
Het toerisme naar het rif genereert voor Australië zo'n 37 miljard euro per jaar.
Bron: Nu.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.