Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Koraal gevonden op Vlieland

  •  
07-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
allardpolak-koraal.jpg

© Hertshoornkoraal op Vlieland - foto Allard Polak

Een stukje rifkoraal is op het Noordzeestrand van Vlieland gevonden. Ecomare heeft contact opgenomen met koralenkenner Bert Hoeksema van Naturalis. Bert bevestigde dat het een stukje hertshoornkoraal is.

Met de mens mee

Hertshoornkoraal kan alleen in de tropen leven dus hoe komt dit stukje koraal op Vlieland? Waarschijnlijk door menselijk toedoen. Het kan zijn dat het stukje koraal als ballast is meegenomen door een schip uit Indonesië. Vroeger werden zakken zand van een strand gevuld om genoeg gewicht in het schip te hebben tijdens de overtocht. Op het strand liggen afgebroken stukken koraal tussen het zand. Het kan ook zijn dat het koraal als souvenir is meegenomen. Het komt wel vaker voor dat er tropische verrassingen in de Noordzee gevonden worden.
Andersom
Tijdens de gloriedagen van de VOC werd regelmatig zand van de Nederlandse stranden gebruikt als ballast. De ballast werd op de plaats van bestemming in Azië achtergelaten en dat is soms ook nog te zien. Oud-journalist Harry de Graaf schreef ooit in de lokale Texelse Courant dat in Indonesië schelpen gevonden zijn afkomstig uit de Noordzee. Zouden de Indonesiërs ook zo van onze schelpen hebben opgekeken?
Tekst: Ecomare
Bron: Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.