Kopenhagen valse start
• 21-12-2009
• leestijd 2 minuten
De klimaattop in Kopenhagen had het begin moeten worden van de omslag naar een duurzame economie met harde afspraken over CO2-reductie. Maar die start wordt zeker een jaar uitgesteld. Positief is dat de wereldleiders hebben vastgesteld dat de opwarming van de aarde de gevaarlijke grens van 2 graden niet mag passeren. Maar met de magere verplichtingen die er nu liggen, zal die grens ruim overschreden worden.'Streven' naar bindende afspraken onvoldoendeDonald Pols, hoofd klimaatprogramma van het WNF, is zeer teleurgesteld na twee weken Kopenhagen: " Er had veel meer bereikt kunnen worden. Desondanks noemen sommigen dit een ' stap vooruit' . Maar het is hooguit de start voor nieuwe onderhandelingen, over een jaar, in Mexico." Hij vindt het verontrustend dat er in het uiteindelijke Deense akkoord sprake is van het ' streven naar juridisch bindende afspraken' op de volgende top. Pols: "Daar had natuurlijk moeten staan dat dat in Mexico moet gebeuren."Het WNF vindt het positief dat ook in Kopenhagen nadrukkelijk is vastgelegd dat 2 graden Celsius bij de opwarming van de aarde een gevaarlijke grens is voor natuur en mens: wanneer de temperatuur verder stijgt, worden belangrijke ecosystemen als de Amazone en de poolgebieden onherstelbaar bedreigd. Juist die gebieden zijn doorslaggevend om het klimaat op aarde te reguleren.
3 tot 4 graden stijging bij huidig beleid
Donald Pols: "Goed dat die grens algemeen wordt gerespecteerd. Maar tegelijkertijd blijkt - wanneer je de effecten van de nu gemaakte afspraken doorrekent - dat de temperatuur stijgt tot 3 a 4 graden celsius vergeleken bij het begin van de industri"ele revolutie. Dat is desastreus. Daarom moeten er bij de volgende klimaat-onderhandelingen absoluut bindende afspraken volgen."
Van tevoren was duidelijk dat het moeilijk zou worden om een ambitieus akkoord te bereiken, maar het WNF hoopte op afspraken die in ieder geval wettelijk bindend zouden worden. Donald Pols: " Daarmee geef je de markt een kans; er zijn voor ondernemers veel mogelijkheden om te investeren in duurzame technologie. In de eerste plaats voor de productie van schone energie, maar ook om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken die er nu al zijn. Maar ondernemers moeten wel enig zicht hebben op de risico's die ze aangaan."
Patenten
Ook hoopte de WNF-delegatie dat president Obama van de VS een gebaar zou maken op het gebied van patenten: veel schone technologie is voor de grote ontwikkelingslanden relatief duur omdat er kostbare patenten op rusten; een tegemoetkoming op dit terrein had landen als China, Brazilie en India meer ruimte gegeven om te investeren in nieuwe, schone industrie en energie-opwekking. Juist in deze landen, met hun snel groeiende economie, is het van belang de CO2-uitstoot terug te dringen.