Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Koos Dijksterhuis: Uitverkoren

  •  
23-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
455 keer bekeken
  •  
koos1_01.jpg
Onan is een Bijbelse figuur die al in Genesis 38 beroemd werd met het lozen van zijn zaad. Dat hij zijn zaad verspilde was kwaad in de ogen des Heren. Mede door dat verhaal hebben Bijbelvaste gelovigen masturbatie door de eeuwen heen verafschuwd. Ten onrechte, want God juicht verspilling van zaad juist toe. Een paar Genesisverzen verder blijkt namelijk dat Onan niet zondigde omdat hij masturbeerde, maar omdat hij de weduwe van zijn broer niet wilde bezwangeren en voor het zingen de kerk uitging. Overal in de Bijbel moeten vrouwen bezwangerd worden en God spaart daartoe de roede niet. Integendeel, Hij is de schepper van een extreem spilziek voortplantingssysteem.
Per zaadlozing ejaculeert een man 100 tot 200 miljoen zaadcellen. Als een man in zijn leven zevenduizend keer klaarkomt, is dat zelfs bij een zeer matige zaadproductie genoeg voor 750 miljard exemplaren, oftewel honderd keer de wereldbevolking. Hoeveel van die zwiepstaartjes treffen doel en veroorzaken een kind? Gemiddeld twee de man. De kans dat u werd verwekt was één op 375 miljard. Een gigantisch schot hagel met één zeldzame voltreffer: u! De miljarden andere zaadcellen spoelen we door de plee.
Wie zo’n spilziek systeem bedenkt, zou in iedere organisatie op staande voet ontslagen worden. Terwijl de man verder niets hoeft te kunnen – hij is er alleen maar als zaadreservoir. Ooit was er ongeslachtelijke voortplanting, toen waren er alleen moeders. In de wapenwedloop met ziekteverwekkers bleek het nodig de genetische samenstelling af en toe te husselen. Daarvoor hadden de vrouwen een tweede sekse nodig, een opslagplaats voor genetisch materiaal. Daar konden zij naar believen wat dna uit tappen. De man heeft verder geen nut, integendeel, met de man kreeg de vrouw er verkrachters, pooiers, moordenaars, oorlogvoerders en Amerikaanse presidenten bij. De man krijgt na zijn veertigste een buik en bovendien overal haar, waar hij geen haar wil. Op de enige plek waar hij wel haar wil, wordt hij kaal. Deze creatie is er alleen maar voor het zaad en dat verspilt hij dan ook nog. Wat je noemt een intelligent design!
Eén op de 375 miljard! Dat u en ik bestaan, mogen we dus wel een buitenkansje noemen. Toch lopen wij niet euforisch rond, stomverbaasd over het onwaarschijnlijke geluk dat ons ten deel viel. Terwijl wij ons, als we een onder de 300.000 Vroege Vogels-luisteraars verlote prijs wonnen, wél uitverkoren zouden voelen!
Maar dat we de prijs van het leven wonnen, een kans die nog veel en veel kleiner is, nemen we voor lief. We zijn de oogappels van het lot, maar voelen ons niet uitverkoren. Onan kreeg voor zijn zaadlozing zonder proces de doodstraf.
Beluister de column van Koos Dijksterhuis:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.