Vroege Vogels

Koop turfvrije potgrond!

  •    •  
13-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
11522 keer bekeken
  •  
Plag veenmos

© Rob Buiter

“We winden ons graag op over de schande van het kappen van regenwoud, maar naar de kaalslag in de veengronden in onze eigen achtertuin kijken we niet om”, aldus Karin Bodewits. De meeste Nederlanders weten niet eens dat in bijna elke zak potgrond een stuk oude natuur zit. Dat verbaast haar want er zijn genoeg alternatieven.

Ze noemt het zelfs ecologisch vandalisme : “Alleen als er turfvrij op de zak staat ben je duurzaam bezig !” Het is in Duitsland waar Karin Bodewits jarenlang woonde, al de normaalste zaak van de wereld dat je in tuincentra een ruime keuze hebt aan turf-vrije potgrond. In Engeland komt er rond 2024 zelfs een verkoopverbod van veencompost aan tuinders.  Maar in Nederland zijn we nog lang niet zo ver.

Veengebieden

Veel mensen, maar ook tuincentra, planten in potgrond die voornamelijk uit turf bestaat. Turf is een natuurproduct bestaande uit gecomposteerde planten en mossen afkomstig uit veenmoeras. Zo’n veengebied wordt drooggelegd en daarna wordt de turf afgestoken. Onze veengebieden slaan twee keer zoveel koolstof op als alle bossen in de wereld samen. Daarbij gebruikt het slechts een tiende van het land.

Oftewel veengebieden slaan per vierkante meter twintig keer meer koolstof op dan een doorsnee bos en veel meer dan het regenwoud. Door turfwinning sterft het moeras af. Een dood veenmoeras geeft vervolgens haar opgeslagen koolstof in de atmosfeer af, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. De vernietiging van veengebieden is verantwoordelijk voor 5 tot 7 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan al het vliegverkeer.

Alternatieven

Goede turf-vrije opties, op basis van kokos, bast of hout, zijn nog moeilijk te vinden, terwijl ze wel bestaan. Karin Bodewits: “Het is dus aan de consument om te vragen naar deze alternatieven, en die aan te schaffen. Op die manier blijven de veengebieden hopelijk behouden”.
turf

© pixabay

“Het doet me gewoon pijn aan mijn ogen als ik in zo’n tuincentrum loop..."
Mans Schepers, universitair docent landschapsgeschiedenis

CO2 archieven

Ook Mans Schepers, universitair docent landschapsgeschiedenis praat in de uitzending mee over dit onderwerp: “Het doet me gewoon pijn aan mijn ogen als ik in zo’n tuincentrum loop, al die afgegraven veengebieden die daar liggen. Op de een of andere manier is dit probleem bij ons in Nederland onder de radar gebleven terwijl het echt een ramp is. Door veen te gebruik in potgrond ben je je CO2 archieven aan het afbranden, dat veen slaat nu heel veel CO2 op en dat graaf je dus allemaal af. Het is echt een volkomen gedateerd en onnodig gebruik. We kijken met z'n allen kritisch naar kolen en gas terwijl dit is laaghangend fruit, je kunt zo een alternatief kopen! “

Meer over:

turf, veen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Paul69
Paul6921 jun. 2021 - 10:29

Het populaire BBC tuinprogramma Gardeners world heeft er recent twee items aan gewijd. Daarmee hebben ze heel veel mensen bereikt. Zelfs wereldwijd. Maar in NL moet er meer aandacht voor komen en ik ben bang dan een artikel op de Vroege Vogels nieuwsbrief niet genoeg mensen zal bereiken. Dit zou niet misstaan in de kennis van nu, Focus of bv nieuwsuur. Dit is veel te onderbelicht gebleven.

ellylier
ellylier15 jun. 2021 - 13:45

100% turfvrije potgrond: https://www.kwekerijabbing.nl/product/biologische-potgrond/

Crisria
Crisria14 jun. 2021 - 15:28

In onze tuin hebben we snoeihout op gestapeld ook goed voor de biodiversiteit en elk jaar een andere plek, dat levert na een paar jaar mooi vermolmd goedje op, lijkt op turf. dat is misschien ook een idee.

maro
maro14 jun. 2021 - 13:34

laat iedereen weten welke potgrond je het beste kunt aanschaffen. Dat dit gebeurt weten we, maar als we bij een tuincentrum zijn kun je zelden iemand vragen welke potgrond geen veen bevat.

1 Reactie
ntrfragmentjes
ntrfragmentjes17 jun. 2021 - 7:55

Bij onze plaatselijke bloemist verkochten ze uitsluitend potgrond die hoofdzakelijk uit turf bestaat en waaraan chemische mest werd toegevoegd. Na een gesprek met de bloemist waarbij ik uitlegde over de nadelen van turfgebruik levert hij nu ook Lentse potgrond, ooit al eens bestempeld als de beste. Ik ben er blij mee, zeker na jarenlang gebruik van deze potgrond. Tineke

Hannitsko
Hannitsko14 jun. 2021 - 11:56

Ik zal er voortaan rekening mee houden, ik wist het echt niet! Hanneke Plaatsman

paardenjong
paardenjong13 jun. 2021 - 15:00

wat zit er in natuurgrond die ik haal bij ekoplaza, weet iemand dat?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.