Koolstofopslag bossen toegenomen
• 31-03-2015
• leestijd 1 minuten
© Foto: Pete The Poet (Creative Commons)
Analyse van satellietbeelden heeft aangetoond dat tussen 2003 en 2013 de koolstofopslag van planten en bomen wereldwijd met 4 miljard ton is toegenomen. Vooral in Afrika, Australië en China nam de vegetatie toe.
Natte savannes
Dat er meer bossen zijn bijgekomen de laatste twintig jaar is ook een beetje geluk. Natte periodes in savannegebieden in Australië, Afrika en ook Zuid-Amerika hebben er toe geleid dat er veel bomen en planten zijn gaan groeien. Op verlaten landbouwgrond in Rusland zijn ook spontane bossen ontstaan.
Chinees 'kunstbos'
China is een vreemde eend in de bijt, want het razendsnel ontwikkelende land staat niet direct bekend erg milieuvriendelijk te zijn. Maar het tegendeel is waar: China heeft de laatste jaren ontzettend veel bos aangeplant.
Ontbossing
Toch betekent dit niet dat het overal automatisch goed gaat met bossen. Vooral de randen van het Amazoneregenwoud en op Sumatra en Kalimantan (het Indonesische gedeelte van Borneo) hebben nog steeds te maken met grootschalige ontbossing. Ook lopen de nu nog weelderige savannegebieden in Australië, Afrika en Zuid-Amerika risico als het er langdurig droog blijft.
Fossiele brandstoffen
De onderzoekers stellen dat de toename van koolstofopslag de opwarming van de aarde vertraagt. Toch is er volgens hen maar één manier om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan: het compleet stoppen van het uitstoten van emissies van fossiele brandstoffen. Slechts 50% van deze uitstoot wordt opgenomen door vegetatie en oceanen.