Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Koolmezen plukken hertenluisvliegen uit vacht van edelhert

  •  
24-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
20860 keer bekeken
  •  

Dit edelhert zit vol met koolmezen! De kleine vogels zijn druk bezig om insecten uit de dikke wintervacht van het hert te peuteren. Waarschijnlijk hebben de koolmezen het gemunt op hertenluisvliegen. Deze bloedzuigende luisvliegen nestelen zich in de vacht van het hert. Dat zijn lekkere hapjes voor de vogels, en zo heeft het hert zelf minder last van de parasieten. Paul Verf filmt het tafereel in zijn tuin in Hongarije. 

web hert met koolmezen

Een vacht vol hertenluisvliegen

In het najaar krijgt het edelhert zijn dikkere wintervacht. Maar in die periode komen ook hertenluisvliegen in actie. Deze vliegensoort is een bloedzuigende parasiet die algemeen voorkomt in Nederland. De vlieg verpopt in de maanden september en oktober en heeft dan tijdelijk vleugels. Zo kan hij zich makkelijker verplaatsen in zijn zoektocht naar een nieuwe gastheer. Dat zijn vaak herten en reeën. Als het beestje een prooi heeft gevonden, werpt hij de vleugels af. 

De hertenluisvlieg wordt ook wel hertenluis genoemd, omdat hij maar een korte tijd vleugels heeft en de rest van het jaar meer weg heeft van een luis dan een vlieg. 

hertenluisvlieg

Hertenluisvlieg

© Leanora (2012)

Bijzondere waarneming

De deskundigen die we geraadpleegd hebben, kennen dit fenomeen ook. Maar volgens hen is het bijzonder om dit in zulke grote aantallen te zien gebeuren. Maar liefst tien koolmezen zitten op het hert. Filmer Paul Verf ziet dit juist wel vaker in zijn tuin in Hongarije. "Maar vaak is het moeilijk vast te leggen omdat de dieren tussen bomen en struiken staan," schrijft Paul. 

hertmetkoolmees
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.