Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Koolmees eet eitjes uit merelnest | Zelf Geschoten

26 mei 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3388 keer bekeken
  •  
Laetitia Brendeke uit Emst (Gelderland) heeft sinds vorige week een merelnest in onze achtertuin. De merel kwam netjes iedere dag naar het nest en er verscheen ook iedere dag een eitje bij.

"Om dit mooie nest te kunnen volgen hebben wij er een camera opgehangen. Tot onze grote verbazing zagen we er gisteren ineens in een koolmees bij zitten. In eerste instantie dachten we nog; dat is lief. Die komt even een kijkje nemen. Maar helaas. De koolmees begon aan de eieren te pikken en ar de schaal inclusief inhoud op", schrijft Laetitia. Helaas zijn er van de vier eieren er nu nog maar twee van over. De merel heeft te kapotte eieren uit het nest verwijderd en gaat verder met broeden.

"Nou hebben wij echt nooit geweten dat koolmeesjes de eieren van merels op eten", vervolgt Laetitia. "Dit wisten wij wel van eksters en/of kraaien. Is dit van een koolmees een natuurlijk verschijnsel? Of is dit bijzonder?"

Mocht je dit ook weleens gezien hebben laat een reactie achter onderaan het artikel. Wil je meer weten over het gedrag van de koolmees luister dan naar de onderstaande podcast. De koolmees blijkt namelijk wel meer verrassend gedrag te vertonen:

Meer over:

merel, koolmees

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

JokeBitter
JokeBitter26 mei 2021 - 16:50

'' goed dat je dit hebt gezien, maar ook "wreed" om andermans gezin op te eten, maar het is de natuur, heb dit nooit van een koolmeesje gedacht, toch bedankt voor het filmpje, groet, Joke Bitter.

Theo Huitema
Theo Huitema26 mei 2021 - 8:34

mooie video,nog nooit eerder gezien

1 Reactie
ntrfragmentjes
ntrfragmentjes26 mei 2021 - 11:27

Misschien voedselgebrek? Je leest overal dat er nauwelijks insecten vliegen. Hier halen de merels tijdens de broedtijd salamanders uit de vijver en voeren die aan hun jongen. En mussen pellen en eten nu de zonnepitten die de mezen versmaden. Nooit eerder gezien. Mogelijk een aanpassing aan de omstandigheden?