Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Koninklijk wier

10 apr 2014
  •  
leestijd 1 minuten
P1010480.JPG
Dinsdag opent koning Willem Alexander het gloednieuwe Zeewiercentrum van het NIOZ op Texel. In 26 kweektanks wordt onderzocht welke wieren het meest geschikt zijn voor teelt in de Noordzee. Want wieren hebben de toekomst: ze kunnen gebruikt worden voor van alles en groeien heel snel.
Onderzoek
Het Zeewiercentrum bestaat uit 26 kweektanks van 2000 liter elk. Deze tanks zijn speciaal ontworpen voor zeewieronderzoek. Met behulp van beluchting worden turbulente condities in de tanks gemaakt, waardoor het zeewier in de tanks voortdurend in beweging blijft. De tanks zijn volledig geïsoleerd en worden verwarmd/gekoeld met behulp van aardwarmte(/koelte). Hiermee is een minimale energiebehoefte van het Zeewiercentrum gegarandeerd.
Zeesla
Gefiltreerd zeewater uit het Marsdiep en perslucht worden vanuit een centrale leidingstraat aangeleverd. Met behulp van deksels kan het licht in de tanks worden geregeld. Het water dat uit de tanks komt wordt via een biologisch zeewierfilter (3 grote betonnen bakken met daarin zeesla, Ulva lactuca ) gereinigd, voordat het wordt teruggepompt in het Marsdiep.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.