Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Koninginnen zorgen voor veel wespenoverlast

22 mei 2017
  •  
leestijd 2 minuten
wesp_tsarina.jpg

© Fotograaf: tsarina

In ons land vliegen al veel wespen en er worden heel veel koninginnen waargenomen en zelfs al veel mannetjes. Het lijkt er op dat wespen vorig jaar twee generaties gehad hebben. Veel koninginnen nu vergroot de kans op veel wespenoverlast in de zomer.

Wespenkoninginnen

Normaal gesproken ontwaken wespenkoninginnen in de tweede helft van april waarna ze een plek gaan zoeken om een nest te bouwen. Dit jaar kwamen al in januari de eerste meldingen van wespen binnen op Natuurkalender.nl. Door de zeer warme maart ontwaakten veel koninginnen uit hun winterslaap. Vroeg dus. Er volgde echter een koude april wat niet gunstig is voor wespen. Uit een rondgang langs diverse bestrijdingsdiensten blijkt dat de meeste wespennesten nog maar in de eerste fase van ontwikkeling zijn en de nestjes zijn meestal nog niet groter dan een pingpongbal. In een enkel geval zijn ze al zo groot als een tennisbal. Dit is een teken dat veel koninginnen nog maar net begonnen zijn met de bouw van hun nest terwijl het al 21 mei is. De slechte omstandigheden in april hebben waarschijnlijk voor een flinke vertraging gezorgd.

Al veel wespenmannetjes

Heel bijzonder is dat er naast koninginnen ook mannetjes (darren) worden aangetroffen. Normaal gesproken komen de mannetjes uit in het najaar, tezamen met de koninginnen. Deze worden bevrucht en gaan overwinteren. De mannetjes gaan vervolgens dood. Het lijkt er nu op dat niet alleen koninginnen, maar ook mannetjes overwinterd hebben. De mannetjes zijn net als koninginnen forse wespen. De mannetjes die gezien worden lijken wat doelloos rond te vliegen.

Twee generaties wespen

Vorig jaar waren er zelfs in november nog wespennesten, waarschijnlijk de tweede generatie van het jaar. De combinatie van vroege en late nesten zal leiden tot een langere periode dan normaal van overlast door werksters die ‘uitgewerkt’ zijn. Tegen die tijd noemen we ze de limonadewespen. Of het daadwerkelijk overlast gaat ontstaan, hangt af van het weer. Als er zich heftige buien voordoen met in korte tijd tientallen millimeters regen, dan kan de lokale wespenstand grote klappen krijgen. De overlast van wespen ontstaat meestal eind juli, als de nesten klaar zijn en de werkster-wespen op zoek gaan naar voedsel.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.