Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Koning mag Het Loo niet meer sluiten als hij subsidie wil houden

  •  
08-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
20200619_TV_kroondomein
Koning Willem-Alexander moet stoppen met de jaarlijkse afsluiting van Kroondomein Het Loo, als hij tenminste de huidige subsidie wil houden voor het natuurgebied. Voor de koning gaan in 2022 namelijk dezelfde regels gelden als voor andere subsidieaanvragers van natuurgebieden. Dat is de strekking van een brief die demissionair minister Schouten van Landbouw later woensdag naar de Tweede Kamer stuurt, zo bevestigen bronnen aan de NOS.

Dat betekent dat er hoogstwaarschijnlijk een einde komt aan de huidige praktijk, tenzij de koning afziet van de subsidie. Als hij daarvoor kiest, mag hij zelf de openingstijden van het natuurpark op de Veluwe bepalen.

4,7 miljoen euro subsidie

Al jaren is er verzet van natuur- en dierenwelzijnsorganisaties, omwonenden en politieke partijen tegen de jaarlijkse afsluiting in de herfst. Het park is van 15 september tot 25 december gesloten. Het vermoeden bestaat dat de koninklijke familie dan jaagt op wild.

De ergernis, ook in de Tweede Kamer, is toegenomen toen bleek dat Willem-Alexander elke vijf jaar 4,7 miljoen euro subsidie krijgt voor het onderhoud van het natuurpark op de Veluwe.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.