Vroege Vogels

Koniks verspreiden veldhondstong in het Geuzenbos

  •    •  
30-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koniks_02.jpg
Bericht uitgegeven door FREE Nature
Tijdens een vangactie van de konikpaarden in het Geuzenbos bij Oostvoorne viel op dat de manen van de koniks vol zaten met plantenzaden. Het bleken zaden van veldhondstong te zijn. Hieruit blijkt dat Koniks bijdragen aan de verspreiding van deze soort.
Pionier
Veldhondstong ( Cynoglossum officinale ) is een tweejarige pionier uit de familie van de Ruwbladigen. Het voorkomen van veldhondstong in Nederland is grotendeels beperkt tot de duinen. Voor het voortbestaan is deze plant afhankelijk van zoogdieren zoals konijnen en paarden. De zaden bevatten weerhakjes die in de vacht blijven hangen. Op die manier verspreiden zaden zich door het hele gebied.
Geuzenbos
In het Rotterdamse havengebied ligt het Geuzenbos. Een bijzonder natuurgebied, ingeklemd tussen industrie en het Oostvoornse meer. De oorsprong van het Geuzenbos is een monotoon aangeplant bos. Sinds FREE nature in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam in het aangeplante bos open plekken kapt voor meer variatie is veldhondstong sterk toegenomen. Dankzij het zadentransport van de grazers weet deze plant als een van de eerste de open plekken te koloniseren, met een enorme toename tot gevolg.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.