Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Koniks Oostvaardersplassen toch naar de slacht

6 nov 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Oostvaardersplassen konik

© Koniks in de Oostvaardersplassen - Fotograaf Mauricevandoorn

Staatsbosbeheer mag de ongeveer 120 konikpaarden die in een vangwei in de Oostvaardersplassen staan afvoeren naar een slachterij. Voor dat vervoer is een paardenpaspoort nodig en dat mag Staatsbosbeheer aanvragen, omdat de dienst als houder kan worden beschouwd van de paarden in de vangwei. Dat heeft de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) donderdag bepaald.

Protesten Animal Rights

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights is tegen de slacht van de paarden en wilde vervoer van de dieren voorkomen. De organisatie vroeg daarom maandag om het aanvragen van de noodzakelijke paspoorten te verbieden. Alleen een eigenaar of houder van paarden kan zo'n paspoort aanvragen en volgens Animal Rights is Staatsbosbeheer geen eigenaar van wilde grote grazers.

De voorzieningenrechter heeft het verzoek afgewezen. Volgens de rechter heeft de gebiedsbeheerder de beschikkingsmacht over de paarden zodra ze in de vangwei staan, omdat de dienst ook voor de dieren zorgt. Daarom mag Staatsbosbeheer wel paspoorten aanvragen en vervolgens dieren op transport stellen. Het transport van de paarden was stilgelegd in afwachting van de beslissing van de rechter. Staatsbosbeheer liet donderdag weten nu zo snel mogelijk verder te gaan met het vervoer van de paarden naar het slachthuis.

Slachterij of destructiebedrijf?

Staatsbosbeheer wil in totaal 240 paarden verwijderen uit het Flevolandse natuurgebied. Er lopen nu te veel edelherten, heckrunderen en konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Of alle paarden naar de slachterij gaan is nog onzeker, want het vlees van de eerste 32 paarden die al geslacht zijn wordt onderzocht op de aanwezigheid van schadelijke stoffen.

De laatste tijd is bij vrij rondlopende grazers op een aantal plekken in Nederland gebleken dat ze via het gras zware metalen en dioxines uit de bodem binnengekregen hebben. Mocht dat ook het geval zijn bij dieren uit de Oostvaardersplassen, dan komt het vlees niet in de handel en gaan de dieren naar een destructiebedrijf.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar