Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Koniks Oostvaardersplassen toch naar de slacht

  •  
06-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Oostvaardersplassen konik

© Koniks in de Oostvaardersplassen - Fotograaf Mauricevandoorn

Staatsbosbeheer mag de ongeveer 120 konikpaarden die in een vangwei in de Oostvaardersplassen staan afvoeren naar een slachterij. Voor dat vervoer is een paardenpaspoort nodig en dat mag Staatsbosbeheer aanvragen, omdat de dienst als houder kan worden beschouwd van de paarden in de vangwei. Dat heeft de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) donderdag bepaald.

Protesten Animal Rights

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights is tegen de slacht van de paarden en wilde vervoer van de dieren voorkomen. De organisatie vroeg daarom maandag om het aanvragen van de noodzakelijke paspoorten te verbieden. Alleen een eigenaar of houder van paarden kan zo'n paspoort aanvragen en volgens Animal Rights is Staatsbosbeheer geen eigenaar van wilde grote grazers.

De voorzieningenrechter heeft het verzoek afgewezen. Volgens de rechter heeft de gebiedsbeheerder de beschikkingsmacht over de paarden zodra ze in de vangwei staan, omdat de dienst ook voor de dieren zorgt. Daarom mag Staatsbosbeheer wel paspoorten aanvragen en vervolgens dieren op transport stellen. Het transport van de paarden was stilgelegd in afwachting van de beslissing van de rechter. Staatsbosbeheer liet donderdag weten nu zo snel mogelijk verder te gaan met het vervoer van de paarden naar het slachthuis.

Slachterij of destructiebedrijf?

Staatsbosbeheer wil in totaal 240 paarden verwijderen uit het Flevolandse natuurgebied. Er lopen nu te veel edelherten, heckrunderen en konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Of alle paarden naar de slachterij gaan is nog onzeker, want het vlees van de eerste 32 paarden die al geslacht zijn wordt onderzocht op de aanwezigheid van schadelijke stoffen.

De laatste tijd is bij vrij rondlopende grazers op een aantal plekken in Nederland gebleken dat ze via het gras zware metalen en dioxines uit de bodem binnengekregen hebben. Mocht dat ook het geval zijn bij dieren uit de Oostvaardersplassen, dan komt het vlees niet in de handel en gaan de dieren naar een destructiebedrijf.

Bron: ANP

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.