Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Konikpaarden verspreiden agrimonie

  •  
01-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Konikpaard_vrvogel1942.jpg

© Fotograaf: vrvrogel1942

Grote grazers verspreiden tal van zaden, zo ook die van de agrimonie. Nadat de bloem is uitgebloeid vallen de kelkbladen van de zaaddoos af en vormen kransen van borstelharen haken voor de vruchtverspreidingen. Door vervolgens mee te liften in bijvoorbeeld de manen van een koniks weet de plant zijn zaden over grote afstand te verspreiden.
Verspreiding van zaden door grote grazers is al langer een bekend fenomeen. Het meest opvallende voorbeeld is de grote klis, maar er zijn vele soorten kleinere planten die net zo goed mee weten te liften. FREE Beheerder Esther Linnartz viel het op dat al grazend de manen van de koniks over de grond slepen. Op dat moment bleven de zaden van de agrimonie netjes in de vacht hangen. Zo hebben grote grazers op vele manieren invloed op het ecosysteem.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.