Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Konikpaarden op Texel gered van slachthuis

  •  
13-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
konikpaard_unsplash
De negentien konikpaarden op Texel mogen toch op het Waddeneiland blijven. Dat maakte Staatsbosbeheer woensdag bekend. Dierenliefhebbers maakten zich al enige tijd druk over het lot van de paarden.

Overlast verholpen

Staatsbosbeheer meldde vorige maand dat de hengsten mogelijk moesten worden afgemaakt als er geen andere plek voor ze zou worden gevonden. De dieren brachten schade toe aan de waterkering op het eiland en zorgden voor overlast. Staatsbosbeheer heeft een aantal maatregelen genomen waardoor ze toch in het natuurgebied de Slufter kunnen blijven. Zo worden in kwetsbare duingebieden hekken geplaatst waardoor de dieren geen schade kunnen toebrengen aan waterkering. Ook wordt het publiek via borden gevraagd om de dieren niet te voederen of te aaien. "Door voeren gaan de dieren opdringerig gedrag vertonen richting mensen. Dan zijn we genoodzaakt, in het belang van de veiligheid van onze bezoekers, om het opdringerige dier uit het gebied te halen en naar de slacht te brengen", aldus Staatsbosbeheer.

Petitie

Dierenliefhebbers waren een petitie begonnen om de paarden te redden. Zeventien jongeren van actiegroep VeggieSquad hadden zich rechtstreeks tot koning Willem-Alexander gericht met een 'gratieverzoek'. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer zei dat deze actie niet van invloed is geweest op de beslissing de dieren in leven te laten. Het was een "inhoudelijk besluit", aldus de woordvoerder, begrazing in het gebied is noodzakelijk.

Bron: ANP

Meer over:

texel, konik, paarden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.