Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Konijnen tellen

22 mrt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
konijnen

© Fotograaf: jannave

Konijnen zijn van oudsher de beheerders van het duin. Zij grazen en graven en zorgen ervoor dat het duin eruit ziet zoals het eruit ziet. Hun holen zijn vervolgens weer nestgelegenheid voor vogels.
Helaas gaat het al decennia erg slecht met de konijnen. Eerst was er de beruchte myxomatose, toen kwam er de VHS (konijnengriep) en nu hebben we de tweede golf VHS. Tussendoor krabbelt de konijnenstand steeds weer op, maar iedere ziekte sabelt de konijnen weer neer. Er moeten zelfs externe grazers als schapen en koeien worden ingezet om de begroeiing in toom te houden. Overigens speelt ook de vos daarin een rol: met dit dier gaat het juist erg goed, en hij heeft de overgebleven konijnen uit het duin meer het binnenland ingedreven, waar ze zich kunnen verstoppen tussen de duindoorns.
Sinds de jaren zeventig worden de duinkonijnen geteld, van Zeeland tot en met de Waddeneilanden. Het blijkt dat ten opzichte van vroeger 70 tot 80% van de konijnen uitgestorven, waardoor het beest bijna op de Rode Lijst kan.

Meer over:

konijnen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar