Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Konijnen: schattige knuffeldieren maar ook poepeters

  •  
16-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
880 keer bekeken
  •  
Konijn

© Anna-Toos van den Heuvel

Een van de meest graag geziene dieren in Nederland. Zowel in het wild als thuis. Het konijn is een veelvoorkomend dier in ons land die bekend staat om zijn pluis- en knuffelfactor.

Konijn of een haas

Allereerst, hoe weet ik nu of ik een haas of een konijn voor me heb? Er zijn een aantal uiterlijke kenmerken waaraan dit goed af te leiden is. De oren van een konijn zijn opvallend korter, waarnaast die oren van een haas zwarte puntjes aan het uiteinde hebben. Een andere manier is om het atletisch vermogen van de twee te vergelijken. Konijnen zijn echte korte-afstandssprinters en een haas is meer een marathonloper.

  • Aantal jongen: 3 tot 12
  • Maximale leeftijd: tot maximaal 9 jaar
  • Topsnelheid: 55 kilometer per uur

Poep-eters

Soms verdwijnt het label schattig wanneer we achter feiten komen waarvan we het bestaan liever niet weten. Bij een konijn is dit net zo, want dit dier doet aan coprofagie. Dit houdt in dat een konijn zijn eigen ontlasting opeet. Om alle voedingstoffen te halen uit hun eten recyclen ze hun poep. Door het ‘voedsel’ tweemaal te verteren kunnen echt alle vitaminen en eiwitten benut worden.
Konijnfamilie

Ondergrondse familiehuizen

Konijnen zijn het vaakst actief tijdens de schemering en in de nacht. Een konijn is trouw aan zijn woonplek. Deze woonplek bestaat uit uitgebreide zelf gegraven gangenstelsel met vele gangen en kamers. Hier wonen ze vaak in een familie van tot wel 10 leden.

Met dank aan Nature Today!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.