Vroege Vogels

Konijnen martelen voor angorawol

  •  
23-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
angora_01.jpg
Terwijl consumenten en retailers zich klaarmaken voor de drukste winkelperiode van het jaar, geeft PETA een uniek 'kijkje achter de schermen' van de angorawol industrie. De video is gefilmd in China waar 90 procent van wereldproductie vandaan komt. Hierin zijn medewerkers te zien die op gewelddadige wijze de vacht van het lijf van konijnen trekken terwijl het dier schreeuwt van de pijn. Nadat de vacht eraf is getrokken, worden deze dieren achtergelaten in hun kleine, vieze kooien waar ze in shock, bewegingloos blijven liggen. Nadat ze dit proces gedurende twee tot vijf jaar iedere drie maanden hebben doorstaan, wordt hun keel doorgesneden en de huid van hun lichaam getrokken.
PETA Nederland, evenals haar internationale zusterorganisaties, vraagt haar leden en aanhangers om het videomateriaal te verspreiden door middel van sociale media zodat het winkelend publiek kan zien wat het 'angora' label echt betekent. De enige manier om er zeker van te zijn dat een kledingstuk vrij van wreedheid is, is door geen dierlijke producten te kopen.
"PETA vraagt om de hulp van het winkelend publiek tijdens de kerstdagen" zegt PETA UK's onderdirecteur Mimi Bekhechi. "Neem alstublieft de tijd om het label in een trui of sjaal te lezen. Als er 'angora' staat, denk dan aan de gevoelige konijnen bij wie de vacht op wrede wijze van hun lijf wordt getrokken – en laat dit product in de schappen liggen."
Konijnen bij wie de vacht wordt afgeknipt of geschoren lijden ook. Tijdens het knippen worden de voor- en achterpoten strak aan elkaar vastgebonden – een verschrikkelijke ervaring voor een prooidier – waarbij het onvermijdelijk is dat de scherpe gereedschappen de konijnen verwonden terwijl ze wanhopig tegenspartelen om te ontsnappen. Alle konijnen brengen hun eenzame leven door in kleine, draadstalen kooien die hun gevoelige poten beschadigen. Ze hebben geen goede ondergrond of plek om te slapen en ze missen het noodzakelijke gezelschap van andere konijnen.
De meeste angorawol  in de wereld komt uit China, waar er geen straf staat op  dierenmishandeling op konijnenfokkerijen en waar geen regels gelden die de verzorging van dieren reguleren.
Bron: PETA
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.