Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Konijnen en schapen moeten tapuit redden

16 jun 2017
  •  
leestijd 1 minuten
tapuit_LubbertSpaanse

© Tapuit - fotograaf LubbertSpaanse

Tapuiten houden van kort gegraasde duingebieden, met veel open stukken waar ze hun favoriete voedsel zoals kevertjes en wormen bij elkaar kunnen scharrelen. Maar juist die gebieden zijn er niet genoeg meer in ons land. De tapuit staat al sinds jaren op de rode lijst van bedreigde vogelsoorten.
In nog maar een paar gebieden in Nederland leeft een kleine groep, waar voorheen deze vogel in heel Nederland kon worden waargenomen. In Noord-Holland met haar duinen leven de meeste tapuiten. Zo zijn er in de buurt van Den Helder nog zo'n vijftig tot zestig paartjes. Ook Texel kent nog enkele tientallen paartjes.

Grazers in de duinen

De tapuit houdt van open duinen en heide, een type landschap dat, door vergrassing en bebossing van deze gebieden, hard is achteruitgegaan. Een van de redenen van de vergrassing is de terugloop van konijnen door diverse ziektes. En het konijn is van groot belang in het leven van de tapuit. Ze bouwen hun nest in verlaten konijnenholen en de konijnen zorgen door hun eetgedrag tevens voor een ideale 'tapuitomgeving'. De tapuit zoekt namelijk haar voedsel voornamelijk op zeer kort gegraasde gronden in de duingebieden.Het is dus van belang dat het gras niet al te hoog groeit, iets dat mogelijk ook door middel van grazende schapen, in de gebieden waar de tapuit voorkomt, bewerkstelligd kan worden. Om exact in kaart te brengen hoe het gaat met de tapuiten verricht Frank Majoor van vogelonderzoeksvereniging Sovon onderzoek in beide gebieden. 

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.