Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Winnaar Zelf Geschoten: Konijn valt een steenuiltje aan

14 jul 2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
“We zien hier een steenuil jong, die zijn/haar nestkast al verlaten heeft, maar nog niet echt kan vliegen. Deze 'takkelingen' zwerven dan in de buurt van het nest rond. Ze worden dan nog vier weken door de ouders gevoerd terwijl ze leren vliegen en zelf voedsel vangen. Dit jong had een konijnenhol ‘gekraakt’. Dat stond sinds kort leeg; de vijf jonge konijnen waren recent er uit vertrokken. Het steenuilen jong zit dus vaak voor het hol en bedelt om voedsel met sissende geluiden. Opeens komt moederkonijn in beeld en val het steenuiltje aan.
Waarom het konijn aanviel is mij niet duidelijk. Wellicht als reflex ter verdediging van haar hol en de jongen, ook al gebruikt ze het hol niet meer. Of gewoon omdat ze een hekel heeft aan uilen. Direct na de aanval kwam een ouder steenuil verdedigen, maar meer dan hard blazen kon die ook niet. Het konijn heeft vijfmaal het steenuiltje omver geworpen. Toevallig zag ik die vijfde maal, want ik ging net de wildcamera - die bij het hol stond en deze opname maakte - ophalen. Konijn en ouderuil vluchtten weg toen ik er aan kwam. Het uilenjong lag op zijn rug, met de klauwen omhoog wat ook wel een verdedigingshouding kan zijn. Het leek geen schade te hebben. Ik heb het onfortuinlijke uilskuiken weer in zijn nestkast terug gestopt.” Gefilmd door Menno Huge uit Markelo.
Omdat het filmpje via Youtube wordt afgespeeld, toont het alleen als de  sociale media-cookies  zijn geaccepteerd. Of bekijk de video op YouTube.

Meer over:

steenuil, konijn

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

JterHaar
JterHaar19 jul 2018 - 19:52

Wat bijzonder! Arm steenuiltje, die zal ook wel gedacht hebben, "wat zullen we nou krijgen?" (en de ouder uil ook trouwens)