Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Winnaar Zelf Geschoten: Konijn valt een steenuiltje aan

  •  
14-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
161 keer bekeken
  •  
“We zien hier een steenuil jong, die zijn/haar nestkast al verlaten heeft, maar nog niet echt kan vliegen. Deze 'takkelingen' zwerven dan in de buurt van het nest rond. Ze worden dan nog vier weken door de ouders gevoerd terwijl ze leren vliegen en zelf voedsel vangen. Dit jong had een konijnenhol ‘gekraakt’. Dat stond sinds kort leeg; de vijf jonge konijnen waren recent er uit vertrokken. Het steenuilen jong zit dus vaak voor het hol en bedelt om voedsel met sissende geluiden. Opeens komt moederkonijn in beeld en val het steenuiltje aan.
Waarom het konijn aanviel is mij niet duidelijk. Wellicht als reflex ter verdediging van haar hol en de jongen, ook al gebruikt ze het hol niet meer. Of gewoon omdat ze een hekel heeft aan uilen. Direct na de aanval kwam een ouder steenuil verdedigen, maar meer dan hard blazen kon die ook niet. Het konijn heeft vijfmaal het steenuiltje omver geworpen. Toevallig zag ik die vijfde maal, want ik ging net de wildcamera - die bij het hol stond en deze opname maakte - ophalen. Konijn en ouderuil vluchtten weg toen ik er aan kwam. Het uilenjong lag op zijn rug, met de klauwen omhoog wat ook wel een verdedigingshouding kan zijn. Het leek geen schade te hebben. Ik heb het onfortuinlijke uilskuiken weer in zijn nestkast terug gestopt.” Gefilmd door Menno Huge uit Markelo.
Omdat het filmpje via Youtube wordt afgespeeld, toont het alleen als de  sociale media-cookies  zijn geaccepteerd. Of bekijk de video op YouTube.

Meer over:

steenuil, konijn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.