Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Komt iepenpage meer voor dan we denken?

  •  
25-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
iepenpage_03.jpg
Vroeger dan gewoonlijk, evenals veel andere vlinders, is de zeldzame iepenpage al regelmatig gezien. De soort, waarvan de enige bekende vliegplaats in Heerlen was, blijkt op meer plekken voor te komen. Zo zijn er populaties bij Winterswijk en Maastricht. Mogelijk worden dit jaar nog nieuwe vliegplaatsen ontdekt.
In Heerlen bleek het vorig jaar heel effectief om in het voorjaar de iepen te zoeken en op kaart te zetten om daar dan, in de vliegtijd van de vlinders, gericht te zoeken. Zo kon het aantal bekende plekken van 2 worden uitgebreid naar 15 binnen de stad Heerlen. Op strategische plekken zijn oudere iepen geplant om een robuuste verbinding voor deze soort te maken binnen de stad.
Na de vondsten bij het Savelsbos, Rimburg en de Sint Pietersberg eveneens in 2013, zou het niet onmogelijk zijn dat de iepenpage al die jaren over het hoofd is gezien. Reden voor De Vlinderstichting om door te pakken en de iepenpage beter in beeld te krijgen. Van alle gemeenten in Zuid-Limburg zijn de bekende standplaatsen van iepen doorgegeven. Op deze manier kunnen vrijwilligers gericht gaan zoeken in deze regio. De afgelopen week zijn vrijwilligers door De Vlinderstichting geïnformeerd en getraind om iepenpages te lokaliseren. Zo wordt een goed zoekbeeld meegegeven. Dat deze mensen succes gaan boeken lijkt aannemelijk. Bij een voorproefje werd de iepenpage al in de bebouwde kom van Maastricht aangetroffen. Ook al een onbekende plek voor deze geheimzinnige vlinder. Wie gaat de iepenpage vinden in Eindhoven of Nijmegen? Dat zijn ook oude vliegplaatsen van de iepenpage en mogelijk dat ze er nog steeds voorkomen. Ook in grote steden waar veel iepen staan, zoals Amsterdam, zou de vlinder voor kunnen komen. Hij vliegt nog zeker tot half juli, dus we zijn benieuwd naar de uiteindelijke verspreiding van deze zeldzame vlinder.
Tekst: Albert Vliegenthart & Kars Veling, De Vlinderstichting
Bron: Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.