Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Komt de wilde kat naar Brabant?

  •  
13-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
848 keer bekeken
  •  
nature-wildlife-cat-mammal-fauna-whiskers-687046-pxhere.com

Wilde kat

© PxHere (CC0)

De wilde kat is bezig aan een opmars in Nederland. Na een aantal waarnemingen in Zuid-Limburg is de verwachting dat de dieren ook naar andere provincies zullen trekken, waaronder Noord-Brabant. ARK Natuurontwikkeling en de Zoogdiervereniging krijgen subsidie om de provincie klaar te maken voor het dier.

Het meerjarig project dat de organisaties hebben opgestart, heet ‘Warm welkom voor wilde kat in Brabant’. Het doel is om het zuidoosten van de provincie voor te bereiden voor de komst van de wilde kat, door het leefgebied te verbeteren en natuurgebieden beter te verbinden, zodat de kat zich kan verspreiden.

Leefgebied

De wilde kat heeft een grijze, bruine of rossige vacht. Het dier lijkt veel op de huiskat, maar heeft een dikkere staart met zwarte ringen en een zwarte punt. Ook loopt over de rug van de wilde kat een smalle zwarte streep, de aalstreep.

De wilde kat leeft in bosgebieden, halfopen landschappen met grasland en ook in landbouwgebieden, mits er voldoende schuilplekken te vinden zijn. De wilde kat jaagt op knaagdieren en haasachtigen.  

Bedreiging

Gedurende de negentiende en twintigste eeuw hebben meerdere factoren, zoals de intensivering van de landbouw en verstedelijking, geleid tot de achteruitgang van verschillende Europese roofdieren, waaronder de wilde kat.

Door een beschermde status en habitatverbetering is de soort langzaam aan het herstellen. Tegenwoordig is de wilde kat weer aanwezig in bijvoorbeeld de Ardennen en het Zuid-Limburgse Vijlenerbos.

Verbindingszones

Om de verspreiding van de wilde kat te stimuleren, zijn in Limburg al meerdere verbindingszones aangelegd met dichte vegetatie. Door de verbindingszones ruim op te zetten, kunnen ook andere diersoorten ervan gebruik maken, zoals de boommarter, das en ree.

Verkeer vormt op het moment een van de grootste bedreigingen voor de wilde kat, dus de verbindingszones zijn ook belangrijk om aanrijdingen te voorkomen.

Meer over:

wilde kat, brabant
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.