Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kolencentrales zaak van volgend kabinet

  •  
20-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kolen_39.jpg

© Bron Pixabay

Het kabinet laat een besluit over de toekomst van de Nederlandse kolencentrales over aan een volgende regering. Dat blijkt uit een brief die minister Henk Kamp (Economische Zaken) donderdag aan de Tweede Kamer stuurt. De Kamer had vorig jaar om de toekomstscenario's voor de overgebleven vijf centrales gevraagd.
De kolencentrales zijn al langer een twistappel tussen regeringspartijen PvdA en VVD. De regering spreekt geen voorkeur uit voor een van de scenario's. Wel zegt ze dat de meest vervuilende centrale dicht zal gaan als blijkt dat de doelstelling uit het Urgenda-vonnis niet wordt gehaald. Dat is een verwijzing naar de centrale aan de Hemweg in Amsterdam.
De rechtbank in Den Haag bepaalde vorig jaar in een zaak die was aangespannen door milieuorganisatie Urgenda dat Nederland op dat moment te weinig deed om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. In 2020 moet die uitstoot met 25 procent zijn teruggedrongen ten opzichte van 1990, oordeelde de rechter.
Kamp zei eind vorig jaar dat Nederland op koers ligt om die ambitie en de andere doelstellingen uit het Energieakkoord te halen. De PvdA wil dat de kolencentrales sneller dichtgaan. Volgens VVD-minister Kamp kan het Urgenda-vonnis worden gehaald zonder verdere sluiting van centrales.
,,Eén ding is zeker: als we willen voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs dan zullen op termijn alle kolencentrales dichtgaan", aldus staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu). De discussie zal dan volgens haar gaan over op welk moment en tegen welke prijs dit gaat gebeuren. ,,En dat zal wel in de formatie terugkomen.''
Aan het eind van 2017 wordt in de zogenoemde Energieverkenning opnieuw gekeken of Nederland nog op koers ligt om de doelstelling uit het Urgenda-vonnis te halen. Kamp laat weten erop te vertrouwen dat die evaluatie positief zal uitpakken. Ik denk dat de vraag niet zal zijn ,,of we die 25 procent halen, maar met hoeveel we er overheen gaan'', aldus de minister.
PvdA-Kamerlid Jan Vos zegt in een reactie dat zijn partij wil dat de eisen voor kolencentrales de komende jaren worden aangescherpt, zodat er in 2020 twee centrales dicht moeten en in 2030 de laatste drie. De partij komt nog voor de verkiezingen met een wetsvoorstel, aldus Vos.
Bron: ANP

Meer over:

kolencentrales
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.