Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kolencentrale slaat toegekende subsidie af en blijft open

  •  
01-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
431 keer bekeken
  •  
GDF_Suez_Centrale,_Port_of_Rotterdam,_pic4

Onyx Power (Maasvlakte)

© Alf van Beem (publiek domein, Wikimedia)

De kolencentrale van Onyx Power op de Maasvlakte blijft voorlopig toch open. De eigenaar heeft laten weten geen gebruik te maken van de toegekende subsidie om de centrale op vrijwillige basis vervroegd te sluiten, meldt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) aan de Tweede Kamer.

"Ik ben zeer teleurgesteld over deze beslissing en het is een slechte beslissing voor het klimaat", aldus Jetten. "Er lag een goed pakket aan afspraken en een passende subsidieregeling. Om die reden vind ik het onverstandig dat Onyx Power terugkomt op deze afspraak."

Subsidieregeling

Het kabinet had een subsidie van 212,5 miljoen euro toegekend om de centrale eerder dicht te laten gaan. Maar de subsidieregeling is een vrijwillig instrument en "formeel staat Onyx Power in haar recht om geen gebruik te maken van deze regeling" aldus Jetten. Juridisch gezien is er dus niets tegen de beslissing te doen. Waarom het bedrijf zich terugtrok, is niet bekend.

Het gebruik van kolen om stroom op te wekken is vanaf 2030 verboden. Kolencentrales moeten tegen die tijd gesloten zijn of overgeschakeld zijn op andere brandstoffen. De subsidieregeling was bedoeld om al veel eerder dan in 2030 de CO2-uitstoot als gevolg van de elektriciteitsproductie substantieel terug te dringen.

Het subsidiegeld zal nu naar andere maatregelen gaan om de klimaatdoelstellingen te halen, maakt Jetten bekend. Maar waar het geld precies naartoe gaat, wil hij eerst "rustig bekijken".

Greenpeace

Greenpeace reageert verontrust over het openblijven van de centrale. "Deze vervuilende centrale is een ramp voor het klimaat”, zegt Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie bij Greenpeace.

De organisatie vindt dat Jetten alles op alles moet zetten om Onyx Power alsnog zo snel mogelijk te sluiten. "Als deze kolencentrale blijft vervuilen, komt Nederland de rechterlijke uitspraak van de klimaatzaak niet na. Dat mogen we niet laten gebeuren", aldus Oulahsen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

MarcelM
MarcelM1 apr. 2022 - 12:22

Als we door Jetten in de kou komen te zitten, dan wil ik dat het huis/de huizen van Jetten als eerste van het gas worden afgesloten. Maar hij zal het voor zichzelf wel goed hebben geregeld, want hij kan het betalen. Verder vind ik dat hij zijn reisgedrag moet aanpassen, want dat hij minister van klimaat is, is met zijn vele buitenlandse vliegreizen, privé en zakelijk, niet te verkopen. Een leider die het verkeerde voorbeeld geeft. Bah!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.