NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kolencentrale Maasvlakte bereid te sluiten, mits er compensatie komt

22 okt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
kolen_39.jpg

© Bron Pixabay

Als het kabinet met compensatie over de brug wil komen, dan is investeerder Riverstone bereid zijn kolencentrale op de Maasvlakte eerder te sluiten dan 2030. Dat aanbod heeft het bedrijf gedaan aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Een woordvoerder van het Amerikaanse investeringsfonds bevestigde berichtgeving van de NOS daarover.

Wanneer de centrale, die vorig jaar door Riverstone werd overgenomen van het Franse nutsbedrijf Engie, zou kunnen sluiten, is nog niet duidelijk. Dat hangt volgens de woordvoerder van veel factoren af. Met de sluiting zou de regering een grote stap zetten naar het voldoen aan de klimaatdoelstellingen.

Volledige sluiting van een kolencentrale


In september kondigde het ministerie aan de volledige sluiting van een kolencentrale toch te overwegen om dit jaar de CO2-uitstoot met zeker een kwart te kunnen terugdringen ten opzichte van 1990. Dat doel werd opgelegd in de bekende Urgenda-zaak. Om aan die doelstelling te voldoen besloot minister Eric Wiebes eerder al om drie van de vier resterende kolencentrales tijdelijk minder elektriciteit te laten produceren. De eigenaren worden daarvoor gecompenseerd.

Prijs van een kolencentrale

In aanvulling daarop wil Wiebes kijken tegen welke prijs energiebedrijven bereid zijn hun kolencentrales vervroegd volledig te sluiten. "We bestuderen de reacties van de centrales", zegt een woordvoerder van het ministerie. Wiebes hoopt de Kamer half november te informeren over de uitkomsten.

Overigens ligt de centrale van Riverstone al maanden stil vanwege een defect. Volgens de planning kan die in december weer gaan draaien.

Bron: ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.