Vroege Vogels

Kolen belangrijkste oorzaak voor hogere CO2-uitstoot

  •    •  
03-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
CO2_66.jpg
De uitstoot van CO2 door ontbossing is de afgelopen tien jaar wereldwijd afgenomen. Tevens is de hoeveelheid CO2 emissies door het gebruik van fossiele brandstoffen sinds 2005 flink gestegen waardoor de totale hoeveelheid emissies wel toeneemt. Dit beweert Guido van der Werf, VU-wetenschapper bij de Faculteit der Aarde- en Levenswetenschappen.
Toename totale uitstoot
Van der Werf doet onderzoek voor het Global Carbon Project dat elk jaar de CO2-uitstoot en -opname door fossiele brandstoffen, ontbossing, land en oceanen in kaart brengt. Volgens de nieuwste cijfers is de totale uitstoot in 2010 en 2011 weer toegenomen nadat hij in 2009 was gedaald als gevolg van de economische crisis.
Stijging CO2 door kolen
Het toenemend verbruik van fossiele brandstoffen, waaronder vooral kolen, blijkt de belangrijkste oorzaak voor stijgende emissies. De toename komt voor een groot deel door snel ontwikkelende economieën terwijl de uitstoot in Westerse landen relatief constant blijft.
Daling CO2 door ontbossing
De laatste jaren is er minder ontbossing geweest in Brazilië en Indonesië, waardoor ook de CO2 uitstoot afnam. In Brazilië komt dit gedeeltelijk door nieuwe wetten, in Indonesië speelde het natte klimaat van de laatste jaren - door de La Niña oceaanstroming - waarschijnlijk een rol. Ten opzichte van de toename in CO2 door kolen is de daling in CO2 door minder ontbossing echter relatief klein.
CO2-opname sterker door land
Ongeveer de helft van de menselijke CO2-uitstoot in de atmosfeer blijft, de andere helft wordt door het land en de oceanen opgenomen. In 2011 was de opname door het land sterker dan in andere jaren. Dit is meestal het geval in relatief koude jaren maar het is moeilijk om aan te geven waardoor dit komt en waar het plaatsvindt.
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.