Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kokerjuffer zwemt voorbij | Zelf Geschoten

  •  
01-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
790 keer bekeken
  •  

Het lijkt alsof een takje uit zichzelf door het water beweegt, maar er zit iets in! Pootjes en een kop steken uit de tak: het is een kokerjuffer. Dit is de larve van een schietmot. Gefilmd door Ria ter Welle in het Hammerflier bij Den Ham.

Kokertjes

Deze larven, een soort rupsen, leven in het water en maken kokertjes van zand, takjes, blaadjes, steen of een combinatie van dit alles. Om die koker te maken scheiden ze slijm uit, een soort lijm, waarmee ze het materiaal aan elkaar kunnen plakken. In deze kokertjes kunnen ze schuilen voor vijanden en beschermen ze hun kieuwen en achterlijf.

Kokerjuffer op jacht

In deze video van Rob Idema zie je een kokerjuffer op jacht. Als je goed kijkt, zie je het moment dat de kokerjuffer een vissenbloedzuiger aanvalt.

Schietmot

Wanneer de larve verpopt, lijkt hij op een kleine nachtvlinder en wordt hij ook schietmot genoemd. De schietmotten zelf leven niet in het water, maar wel in de buurt ervan. Ze zijn nauw verwant aan de vlinder, en vliegen vaak in de schemer of in het donker.

599f90f57f040353f8704a04f03fecd6

Schietmot

© Adbakker

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.