Vroege Vogels

Koeltransport kan groener en zuiniger

  •  
09-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vrachtwagen_13.jpg

© Vrachtwagens zorgen nu nog voor een kwart van de CO2-uitstoot op de weg.

Studenten Werktuigbouwkunde van de TU Delft hebben in samenwerking met NomadPower en Visbeen Transport onderzoek gedaan naar de uitstoot en het verbruik van trucks die onderweg in Europa hun lading op parkeerplaatsen koelen door middel van een dieselgenerator. Tevens is onderzocht wat het resultaat is als deze trucks koelen door middel van elektriciteit. De resultaten tonen aan dat transporteurs kostenbesparend, maar ook stiller en gezonder koeltransport kunnen realiseren.
Dagelijks staan in Europa vele tienduizenden trucks gedurende wacht- en rusttijden hun lading te koelen op parkeerplaatsen met behulp van een dieselgenerator. Dit leidt geregeld tot stank- en geluidsoverlast voor de omgeving. Het streven van de EU is om het hoofdwegennet in Europa aanmerkelijk te vergroenen. Doelstelling van de EU is om in 2050 de CO2-uitstoot langs het europese hoofdwegennet te hebben teruggebracht met maar liefst 60%.
Het onderzoek
NomadPower voorziet truckparkings van stroomvoorzieningen voor temperatuur gecontroleerd transport. Hierbij kunnen trucks zich online aanmelden en instekkeren om hun lading met stroom te koelen. Op verzoek van NomadPower heeft een groep studenten Werktuigbouwkunde van de TU Delft in het kader van hun Bachelor eindproject in samenwerking met de afdeling Transport Engineering & Logistics (TU Delft) en Visbeen Transport nader onderzoek gedaan naar de uitstoot en het verbruik van trucks met een dieselgenerator. Tevens is de vergelijking gemaakt met de situatie dat koeling plaatsvindt op elektriciteit. De uitkomsten van dit onderzoek geven aan dat koelen op een stroomvoorziening inderdaad veel minder uitstoot van CO2 en NOx oplevert en stiller en goedkoper kan zijn dan koelen met een dieselgenerator.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.