Vroege Vogels

Koekoek vangen

  •  
09-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
K5II9061.jpg
Raymond Klaassen leerde tijdens zijn 'post-doc onderzoek' in Zweden hoe hij koekoeken kan vangen voor ringonderzoek. Naast zijn officiële werk voor de Werkgroep Grauwe Kiekendief in Groningen en voor het Nederlands Instituut voor Ecologie, het NIOO in Wageningen, doet hij nu in zijn vrije tijd onderzoek aan deze intrigerende vogels.
De onderzoeker maakt daarbij handig gebruik van de hitsigheid van de mannelijke koekoeken. Als ze het geluid van een vrouwtje horen zijn ze niet mer te houden en vliegen ze linea recta het net in van waarachter dat geluid door Klaassen wordt afgespeeld.
Koekoeken zijn de enige 'broed-parasitaire' vogels in ons land, wat betekent dat ze het broeden en opvoeden overlaten aan andere vogels. "Dat maakt hun genetica ook heel bijzonder", zegt Klaassen. "Deze vogels kunnen niet leren van hun biologische ouders. Al hun gedrag moet in de genen zijn vastgelegd."
Klaassen probeert onder andere te onderzoeken of er verschillende types koekoek zijn die ook verschillende nesten parasiteren. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.