Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Koekoek kan ei moeilijker kwijt

  •  
24-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
koekoek_09.jpg
Koekoeken kunnen niet meer zo makkelijk een ei in andermans nest leggen. Hun slachtoffers worden steeds slimmer. Onderzoekers kwamen erachter dat de gekraagde roodstaart, die veel koekoekseieren in het nest krijgt, zelfs let op de ultraviolette kleur van het ei om te zien of dit geen legsel is van een andere vogel. Dat schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Evolution, aldus de BBC donderdag.
De roodstaart heeft een vierde soort kegeltjes in het oog, waardoor de vogel de mogelijkheid heeft om ultraviolet waar te nemen. Mensen hebben drie soorten kegeltjes en kunnen dat niet. Voor de koekoek is het een uitdaging het ultraviolette patroon van de eieren van de roodstaart goed na te bootsen. Lukt dat niet, dan gooit de roodstaart de eieren van de koekoek uit het nest.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.