Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Koekoek en kraai samen beter af

  •  
24-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
kraai_04.jpg
Een nest van de zwarte kraai waar ook een koekoeksjong in zit, blijkt beter beschermd tegen roofdieren dan nesten zonder de parasitaire koekoek. De Zuid-Europese kuifkoekoek legt zijn eieren in het nest van de zwarte kraai, iets wat nadelig kan zijn voor de kraai doordat deze een deel of alle eigen kroost verliest.
Dit blijkt uit onderzoek van verschillende Spaanse universiteiten, dat deze week in het wetenschapstijdschrift Science verscheen. Hiertoe onderzochten biologen zestien jaar lang de interactie tussen de kuifkoekoek en de zwarte kraai in het noorden van Spanje, niet ver van León. De aanpak van de kuifkoekoek is verrassend anders dan die van de gewone koekoek, een soort die bij ons wel voorkomt. Onze koekoek wipt namelijk alle andere eieren het nest uit, maar de kuifkoekoek snijdt zichzelf dus in de vingers als hij dit ook zou doen. Hij is voor zijn nest immers afhankelijk van de zwarte kraai.
Mutualisme
Aan de andere kant profiteert de kraai ook van de aanwezigheid van het koekoeksjong, zeker als er veel roofdieren op de loer liggen. Het koekoeksjong scheidt namelijk een afweermiddel af wat roofdieren – met name katten – op afstand houdt.
Hierdoor zorgt de koekoek aan de ene kant voor parasitisme en aan de andere kant voor mutualisme, ofwel beide soorten hebben hier baat bij.
Uit het onderzoek blijkt dat de scheiding tussen parasitisme, mutualisme en commensalisme (dieren leven samen zonder dat ze elkaar nodig hebben) minder zwart-wit is dan gedacht.
Bron: NU.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.