Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Koeienvlaaisafari

  •  
21-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
JeroenHelmer_koeienvlaaisafari

© foto: Henny Radstaak

Kijk eens niet alleen naar de ‘grote’ natuur om je heen, maar ga ook eens op je knieën zitten bij een verse koeienvlaai of paardenvijg. Dan gaat er een wereld voor je open, betoogt Jeroen Helmer van natuurorganisatie Stichting Ark.

Bestudeer een koeienvlaai

Als je daar even de tijd voor neemt, sta je versteld van de rijkdom aan leven die daarop te vinden is. Wat er zich onder voornamelijk insecten afspeelt op zo’n hoop poep blijkt spectaculair te zijn. Strontvliegen die jagen op kevertjes die hun larven afzetten in de verse vlaai, parende torren, wespen, mieren, libellen. Jeroen Helmer zit regelmatig een tijdje naast zo’n verse hoop en noemt dat dan ook een ‘koeienvlaaisafari’.

Poep doet leven

De uitwerpselen van paarden en koeien zijn vooral in de natuur van belang voor planten en ander leven. Planten die gegeten zijn door het vee, ontkiemen in de vlaai en de grote hoeveelheid insecten trekt weer andere rovers aan, zoals kraaien, dassen en padden. Kortom, poep doet leven!
Meer over de natuur van de koeienvlaai of paardenhoop en een overzichtsplaat getekend door Jeroen Helmer op de site van Stichting Ark .
koeienvlaaisafari

© Sleutelroltekening - Stichting ARK

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.