Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Koeien vervangen konikpaarden in deel Oostvaardersplassen

  •    •  
21-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
730 keer bekeken
  •  
Oostvaardersplassen konik

© Koniks in de Oostvaardersplassen - Fotograaf Mauricevandoorn

Zeventig koeien van een biologische boer gaan het komende jaar grazen in het Trekweggebied, dat tegen de Oostvaardersplassen aan ligt in Flevoland. De koeien vervangen de ruim zestig konikpaarden die los rondliepen in het gebied. Natuurbeheerder Staatsbosbeheer denkt dat er door begrazing met koeien meer kans is voor muizen in het gebied, en dat is weer belangrijk als voedselbron voor kiekendieven en andere roofvogels.

Vogelbeschermingsgebied

De Oostvaardersplassen zijn in de eerste plaats een Europees vogelbeschermingsgebied. Het beheer is er daarom op gericht om het gebied aantrekkelijk te maken voor zoveel mogelijk soorten vogels. Het Trekweggebied is aangewezen als foerageergebied voor kiekendieven. De konikpaarden bleken het 100 hectare grote gebied deels te kort af te grazen. In andere delen kwamen te veel brandnetels, distels en zuring voor. Voor muizen werd het gebied steeds minder aantrekkelijk, terwijl roofvogels daarop jagen.

Experiment

Runderen zorgen door hun graasgedrag voor meer variatie, aldus Staatsbosbeheer. De dieren worden steeds in een ander deel van het Trekweggebied losgelaten. De eigenaar van de koeien wil kijken of de dieren goed gedijen op het begrazen van natuurgrond. Daarom wordt het eerste jaar beschouwd als een experiment. Als de proef slaagt, gaat Staatsbosbeheer het gebied aanbesteden onder veehouders. Er komen in elk geval geen heckrunderen te staan, die elders in het natuurgebied wel rondlopen, zegt de boswachter.

Verplaatsing konikpaarden

De konikpaarden uit het Trekweggebied zijn verhuisd naar het Thüringenwald in Duitsland. Daar is ruimte voor ongeveer honderd paarden, zodat Staatsbosbeheer nog meer overtollige paarden naar Duitsland kan brengen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.