Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Koalaplaag in Australië

23 sep 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Koala_Ted-Lester-Flickr_01.jpg

© Fotograaf: Ted Lester (Flickr Creative Commons)

"We voelen ons verschrikkelijk, maar we moeten het doen om de andere koala's een overlevingskans te geven." Een parkranger in de Australische deelstaat Victoria legt uit waarom de autoriteiten koala's doden in een gebied waar de populatie veel te groot is geworden. Die praktijk kan steevast rekenen op kritiek van natuurorganisaties, maar volgens de overheid is het een noodzakelijk kwaad.
Overpopulatie
In het gebied ten zuidwesten van Melbourne leven nu zo'n twintig koala's per hectare. Normaal gesproken zit op zo'n oppervlak slechts één koala eucalyptusblaadjes weg te kauwen. Door de overpopulatie ontstaan voedseltekorten, waardoor dieren van de honger dreigen te sterven.
Humanere middelen
Tot nog toe zijn slechts enkele dieren die al verzwakt waren, gedood. Dat zullen er de komende weken zeker meer worden, maar de parkrangers hebben ook humanere middelen ter beschikking. Vrouwtjes krijgen anticonceptiemiddelen toegediend en zo'n veertig koala's komen ervan af met een gedwongen verhuizing: ze worden gevangen en elders in het land weer vrijgelaten.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar