Knooppunt Waddenzee
• • 10-06-2016
• leestijd 2 minuten
•
Het theaterfestival Oerol, op Terschelling, werd dit jaar vooraf gegaan door een wetenschappelijk symposium over de Wadden. Maar dan 'op z'n Oerols'.
In het onderzoeksprogramma 'Metawad' hebben onderzoekers van het Koninklijk NIOZ (het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel) en de Rijksuniversiteit Groningen vijf jaar lang vijf wadvogelsoorten onderzocht. De kanoet, de rosse grutto, de drieteenstrandloper, de rotgans en de lepelaar, allemaal gebruiken ze het wad als onderdeel van een veel groter systeem (een 'metawad'). Ze broeden bijvoorbeeld in het hoge noorden, overwinteren in het warme zuiden, en gebruiken onze Waddenzee als knooppunt op hun trek.
De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd voorafgaand aan het locatietheaterfestival Oerol op Terschelling. In plaats van een 'powerpointpresentatie' in een muf zaaltje, namen de metwad-onderzoekers hun publiek mee het veld in. Ze lieten ze grazen als een rotgans, ze toonden een dansvoorstelling 'van baltsende rosse grutto's' en zochten naar schelpen in de wadbodem, als waren zij zelf kanoeten.
Het symposium werd onder andere bezocht door terreinbeheerders, van onder andere Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Wilfred Alblas van Natuurmonumenten reageert enthousiast op dit theatrale symposium. 'De boodschap komt beter binnen. Mensen kunnen zich beter voorstellen voor welke uitdagingen de wadvogels staan.'
Natuurmonumenten zegt de kennis uit het onderzoeksprogramma Metawad ook goed te kunnen gebruiken in hun beheerswerk. Zo worden ze nog eens met hun neus op het feit gedrukt dat het ene stukje wad het andere niet is. Je kunt niet zomaar het ene stuk wad opofferen en dan denken dat dat elders wel wordt gecompenseerd. Vogels als de kanoet zijn bijzonder kieskeurig, en met reden, zo blijkt uit het metawad-onderzoek!