Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Knok mee voor de Waddenzee_25_06_2004

  •  
25-06-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_5613.jpg

© Actie

Actievoerders: Kabinet doet Waddenzee in de uitverkoop

Actievoerders van Greenpeace Nederland en de Waddenvereniging plaatsen vandaag grote borden op het wad met ‘Te Koop: Waddenzee’. De verantwoordelijke ministers staan vermeld als makelaars. Met deze borden protesteren de natuur- en milieuorganisaties, verenigd in www.knokmeevoordewaddenzee.nl, tegen de uitverkoop van het wad door het kabinet en tegen het advies van commissie Meijer, dat natuurbeheer in de Waddenzee alleen mogelijk is met de opbrengsten van Waddengas. De borden staan onder meer op de Engelsmanplaat, Lauwersoog en voor de kust van Den Helder.

Kabinetsbesluit

Morgen neemt het kabinet een besluit over de toekomst van De Wadden. Het lijkt er echter op dat de goedkeuring van gaswinning in de Waddenzee al vast staat. En dat terwijl er nog steeds onzekerheid bestaat over de effecten van bodemdaling door gaswinning. Met het standpunt dat alleen dankzij de gasbaten het onderhoud van ons grootste natuurgebied mogelijk is, doet het kabinet de Waddenzee in de uitverkoop.

In strijd met afspreken

Het voornemen van de regering is strijdig met internationale afspraken. Nederland heeft zich in tal van verdragen, zoals de Biodiversiteitsconventie en het Kyoto Protocol, verplicht de Waddenzee te beschermen tegen bedreigingen. Ook is het gebied beschermd in de Europese wetten de Vogel- en Habitatrichtlijnen. De gevolgen van schelpdiervisserij, zeespiegelstijging, scheepvaartongelukken en vervuiling bedreigen de natuur in het internationaal belangrijke gebied. De commissie Meijer adviseert terecht deze problemen aan te pakken. Echter, door beheer van Waddennatuur afhankelijk te maken van waddengas, geeft Nederland internationaal een slecht voorbeeld. Als winstgevendheid van natuurgebieden de norm wordt, ziet de toekomst van de natuur er somber uit.

Tweede Kamer besluit dit najaar

Het kabinetsbesluit betekent nog niet dat de gaskraan daadwerkelijk open gaat. Dit najaar krijgt de Tweede Kamer de kans deze uitverkoop van het wad teniet te doen en te kiezen voor een aanpak waarbij de natuur van dit bijzondere gebied écht voorop staat.

Knok mee voor de Waddenzee

Laat van u horen en plaats uw hartenkreet voor De Wadden al op de website Knokmeevoordewaddenzee ! Waddenvereniging, Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten, Greenpeace Nederland, Stichting Natuur en Milieu, de Landschappen, Wereld Natuurfonds, Stichting Wilde Kokkels, Milieudefensie, stichting Friese Milieufederatie, stichting Milieufederatie Groningen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.